Bebisfabriken!

image130Men vad är det här?! Bebisfabriker i Indien! Befolkningen ökar mer än på länge, men behovet av att skaffa barn på annat sätt verkar explodera! Vad beror det på?

Se vidare i mina inlägg om insemination och embryodonation.

Nu måste jag göra mig fin och gå på fest! Gott nytt år allihopa!

Länkar till andra bloggar om: , , , , , , ,

Konspiration?

Ahhh, konspirationsteorier värdiga en spionthriller så här på eftermiddagen!  :-)

image129"Efter kampen om Irak följer befrielsen av Palestina, säger al-Qaidagrundaren Usama bin Ladin i sitt senaste budskap i en videofilm på nätet", rapporterar Aftonbladet, DN och SvD. "Det 56 minuter långa budskapet på lördagen anklagar han USA för att försöka ta kontroll över Mellanöstern med Iraks regering som mellanhand, uppger USA-baserade Site - en hemsida som på nätet övervakar extremistorganisationer." "- Vi ska utvidga vårt jihad (heliga krig), försäkrar han palestinierna."

Bloggaren Svensson skriver: "Bin-Laden har tydligen uttalat sig igen. Om han finns förstås. Annars är det en CIA-agent som uttalat sig. Vi kan faktiskt inte veta." "Om det är Bin-Laden och Al-Qaida som uttalar sig är det hela bara ett cyniskt spel. Man försöker utnyttja palestinafrågan i sitt eget syfte." "Om det är CIA som uttalar sig vill man sprida illusioner om vad det eventuellt existerande Al-Qaida gör och tycker i syfte att stärka stödet i väst för ockupationsmakten Israel och minska stödet för kampen mot USA.s ockupation av Irak."

Jinge skriver: "Den organisation som sprider dessa sensationella hotelser är SITE INSTITUTE."Site Institute startades 2004 av Rita Katz and Josh Devon. Rita Katz är israel och hennes far har anklagats och dömts för spioneri i Irak mot Saddam Hussein. Söker man på nätet, vilket svenska journalister borde ha gjort, så finner man mängder med texter som direkt hävdar att Site Institute har mycket nära band med den israeliska underrättelsetjänsten Mossad och dess propagandautskott Memri."

I bloggen "Befria media" kan vi läsa: "Svd och DN rapporterar direkt fran grottan i helvetet dar Bin Laden och ett par andra analfabeter sitter med sitt grusblandade ris och njuter av sand." "SvD fortsatter med anklagelser mot USA och judendomen, precis som Bin Laden, nu kan man inte langre se om det ar Bin Laden eller SvD's egen syn som man skriver om."

Vad tror ni? Lever Bin Ladin eller inte? Är det USA/Israel som behöver en fiende? Eller är det Al-Qaida som börjar få slut på folk och försöker värva palestinier? Själv lutar jag nog åt CIA/Mossad-spåret... De har mest att vinna på hotet från Al-Qaida, eller?
Länkar till andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Hård strid om skolbetygen

"Hård strid om skolbetygen" är en rubrik som passar bra i sammanhanget! Den dök upp i DN i går kväll och sammanfattar morgonens artiklar i bl a DN debatt, DNAB, och SvD, vilka jag kommenterade i ett inlägg. I den senare artikeln uttalar sig Marie Granlund, vice ordförande i riksdagens utbildningsutskott, och säger att Björklunds kallsinniga svar på debattartikeln är "nedslående" och att hon tycker att det är "omoget" att "låsa sig innan förhandlingarna har börjat".

Vänsterpartiets Rosanna Dinamarca kommer också till tals och säger att hon inte förstår "socialdemokraternas iver. Både regeringen och Mona Sahlin fokuserar för mycket på betygen" " - Att förhandla om betyg i sexan, sjuan är uteslutet för vår del. Jag har svårt att se vad de här samtalen ska leda till". Vi kan även läsa att "Regeringen vill ha betyg i årskurs sex, nationella prov i trean och betygsliknande omdömen redan i årskurs ett. Såväl vänsterpartiet som miljöpartiet motsätter sig alla tre delarna i förslaget. Socialdemokraterna är beredda att tillmötesgå regeringen på de två första punkterna, men säger bestämt nej till den tredje."

I slutet av artikeln säger Ulrika Carlsson, tillträdande ordförande i riksdagens utbildningsutskott, att hon är "kritisk till socialdemokraternas krav. De skriftliga omdömena ska inte blandas ihop med betyg, menar hon. Det handlar om att ge föräldrarna information om hur barnen klarar sig i skolan."
image128
Mina kommentarer är:
1) Det verkar som att alla låst sig "innan förhandlingarna har börjat"
2) Om det är som Ulrika Carlsson säger, vad tjaffsar vi om?

Som jag skrivit tidigare:

"I dag har vi samtal med alla elever och föräldrar varje termin. Där går vi igenom hur eleven ligger till i varje ämne och hur han/hon kan förbättra sig. Vi skriver en "individuell utvecklingsplan" där de viktigaste punkterna finns med. Om en elev inte uppnår målen i ett ämne skrivs även ett åtgärdsprogram i det ämnet där vi specifierar vad som fattas och hur vi kan sammarbeta för att eleven ska nå målen.

Det här tycker jag är tydligare än ett betyg. Det enda ett betyg skulle tillföra är en gradering av eleverna som når målen ("vem är bäst"?) och det tycker jag är olämpligt."

Om det är som Ulrika Carlsson säger så är det ju redan klart! Vi har redan skriftliga omdömen med "information om hur barnen klarar sig i skolan"! Då handlar hela soppan bara om billiga politiska poäng, "det här har jag infört!", och tjaffset är bara politisk pajkastning (tidigare inlägg om det).

Länkar till andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Skoldebatt - Betyg del 2

Återigen går Mona Sahlin ut och vädjar om besinning från den borgerliga alliansen i fråga om betyg för sjuåringar, den här gången tillsammans med företrädare för de båda lärarfacken. Som jag skrev i mitt inlägg "Skoldebatt del 1 - betyg och prov" tar jag hellre en kompromiss än ingen överenskommelse alls, för det är riktigt som sägs i debattartikeln: "Skolan och barnen är för viktiga för att inte alla partier ska anstränga sig att försöka komma överens." "En skol- och utbildningspolitik, som bedrivs i skarp konflikt och som kan ändra kurs vart fjärde år, är direkt skadlig". "Därför vädjar vi till regeringen att skjuta upp beslutet om betygsliknande omdömen för 7-åringar. Det är värdefullare med ett betygssystem som håller, än betygsliknande omdömen för förstaklassare." (DN)

Men varför är Björklund så rabiat i den här frågan? Det tar bara ett par timmar innan vi kan läsa: image127"utbildningsminister Jan Björklund står fast vid betygslika omdömen redan i första klass. "Sverige måste lämna flumskolan genom mer fokus på kunskapsresultat. Ju fler som står bakom sådana reformer desto bättre. Skriftliga omdömen med tydliga besked till föräldrarna är därför ett viktigt beslut, som kommer att fattas under våren 2008". (SvD SSv DN AB) Tror han på vikten av det här själv? Eller har han bara gått i baklås?

Vad jag tycker om betyg
kan ni läsa i det tidigare inlägget
"Skoldebatt del 1 - betyg och prov", och glöm inte att läsa kommentarerna.

Det finns några till punkter i dabattartikeln som jag vill kommentera, men det kommer i ett separat inlägg senare.

Länkar till andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Jakten på barn

image126"Jakten på barn" är en rubrik på Expressen.se i dag och man redovisar ytterligare ett sätt att "hjälpa barnlösa par", embryodonation. "De befruktade äggen har blivit över vid provrörsbefruktningar. Då plockas ett antal ägg ur kvinnan och befruktas med mannens spermier." De här befruktade äggen ska man alltså kunna donera och låta en annan kvinna föda barnet.

Eftersom jag skrev om insemination i går så spinner jag vidare och undrar: Hur många barnlösa par har vi egentligen som behöver hjälp? Är det vanligt? Och är behovet av barn en fråga om att tillfredställa vuxnas behov av ett barn, eller är vårt samhälle i behov av fler barn?

När det gäller själva frågan om embryodonation så skriver man att "miljöpartiet är först ut av riksdagspartierna att vilja legalisera embryodonation" och att "Expressens undersökning visar att riksdagspartierna är negativa till en sådan lösning för de barnlösa." Själv så ser jag ingen skillnad på embryodonation och provrörsbefruktning. Vad spelar det för roll? Och som jag skrev i går så tycker jag att reglerna borde vara desamma som för adoption; är man lämplig för det ena så är man det för det andra.

För övrigt blev jag mer upprörd i frågan om att polisen ska få spåra oss på nätet efter att ha läst Joshuas inlägg "Alla har något att dölja", tack för det, "tänkte inte på det..."

Länkar till andra bloggar om: , , , , , , ,

Insemination, förtroende och integritet

Tar en paus i frossandet och shoppandet och allt annat som hör mellandagarna till för ett nyhetssvep.

image124På juldagen läste jag i Expressen att "singeltjejer som vill bli mammor får rätt att bli inseminerade i Sverige nästa år." Tydligen är det tillåtet för lesbiska kvinnor att bli inseminerade men inte för ensamstående, heterosexuella, kvinnor. Nu planerar alltså en "politisk majoritet" en ny lagstiftning. "- Att ändra lagen går snabbt. Nästa år borde det vara klart", säger Ylva Johansson.

Jag funderar så här: Vad är det för skillnad mellan insemination och adoption? Varför ska det vara annorlunda regler? Om en person inte bedöms som lämplig att adoptera så borde väl samma sak gälla insemination! Jag vet inte exakt vilka regler jag tycker att man ska ha, men de borde vara desamma. Om en singelkvinna inte är aktuell för adoption så är hon inte det för insemination heller. Kan man adoptera som ensamstående man, föresten?

På annandagen såg jag rubriken "Sagolikt, Sahlin" i Aftonbladet och kunde läsa att Mona Sahlin nu har "högre förtroende än statsministern". De siffrorna är ett resultat av det jag skrev om i inläggen "Politisk pajkastning", "Regeringskris", och "Regeringskris - del 2", och på det sättet inte alls konstiga. Frågan är om hon lyckas behålla förtroendet, eller rättare sagt, om hennes förtroende enbart grundas på regeringens misslyckande eller på att hon lyckats övertyga väljarna om att hon är en "ny människa". Som man skriver på ledarsidan i SvD: "Riktigt förtroende måste man tjäna in". "För drygt tolv år sedan, den 14 oktober 1995, publicerade Göteborgs-Posten en mätning från Sifo som visade att 66 procent av svenska folket tyckte att Mona Sahlin vore direkt olämplig som statsminister. I en mätning i Aftonbladet samma dag svarade blott 16 procent att de ville att Sahlin skulle ta över som partiledare och statsminister."

Sedan har vi ju det här med att "Polisen ska få lättare att spåra all datortrafik" (DN). "Regeringen vill att polisen vid en brottsutredning ska få ta del av de elektroniska spår som datoranvändare lämnar efter sig även om det inte finns någon misstänkt gärningsman." Polisen ska också få rätt att ta del av uppgifterna även när det gäller lindrigare brott än med dagens regler.

"Extremt allvarligt för personliga integriteten" säger Aftonbladets IT-expert Ian Vännman (AB). "- Spontant känns det som ett sätt att försöka få stopp på fildelningen." Som jag skrev om i inlägget "Musik på nätet" så laddar jag inte ner musik, och sysslar inte med något annat olagligt heller, så jag blir inte speciellt upprörd av den anledningen. Jag tycker att det är mer upprörande att man lägger ner tid och kraft på de här småbrotten, när det finns fulare fiskar att jaga!

image125Slutligen vill jag säga: "Be careful out there", när ni leker med smällare och raketer! "Brännskador och avslitna fingrar. Sår på huvudet och händerna. Synskador och hörselskador. Några svårt invalidiserade och då och då ett dödsfall." "Det är långt ifrån ofarligt med fyrverkerier." (DN) Jag vet själv hur roligt det är, och hur dum man blir när man är full! Ett år satt jag på taket till ett femvåningshus med en stor "fyrverkerikanon" i famnen och höll på att trilla av taket av tryckvågen varje gång den sköt iväg en eldskula. Skitkul tyckte jag då! Det är bara flax att man inte blivit skadad någon nyårsafton! Nuförtiden behandlar jag fyrverkerier på samma sätt som bilnycklarna när jag är full; ser till att de är långt från mina händer!
Länkar till andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

Salem Al Fakir

Såg Salem Al Fakir på Debaser i går, juldagen, och det var riktigt bra. Över förväntan! Jag gillar hans debutplatta "This is who I am" och på scen blev låtarna ännu bättre; tyngre helt enkelt. Bandet var ruggigt tight och rutinerat vilket gjorde att de klarade av att göra även långa instrumentala partier och jamsessioner intressanta. Vi fick höra en hel del nya låtar och det lät lovande, jag ser fram emot ett nytt album i vår! Tack vare en oerhörd spelglädje och utstrålning på scenen kammar Salem hem fem pingviner!
 image98image98image98image98image98

image122  image123

Om ni hamnade här tack vare ett musikintresse kanske ni kan ha glädje av att läsa konsertresensioner av The Hives, Turbonegro och Marilyn Manson, andra konserter, om Jimi Hendrix, om musik på nätet eller varför inte om vad jag tycker om Kent?

Länkar till andra bloggar om:
, , , , , , , ,

Julafton

Här är några bilder från julafton. Eftersom julen är främst för barnen så väljer jag några bilder på min systerdotter Stella, och maten är väl det viktigaste för oss "vuxna"; en bild på min laxsallad med mango, avocado och rödlök får symbolisera det.

                               image117
                     Varför är den där tråkiga ankan på TV så intressant för de vuxna?

                       

Tomten fick hjälp av en liten Nisse och hon vågade t o m sitta i knät på den lite läskiga snubben i konstiga kläder! Sedan blev det full fart runt granen i Pippiperuk och med den nya käpphästen.

Tisdagstema den här veckan är "Jul", så ta och kolla in lite andra bilder här
Länkar till andra bloggar om: , , , , ,

God jul, god jul!

När jag skrev mitt inlägg "God jul" i går så kom jag att tänka på den här gamla härliga julsången med Anders F Rönnblom:

              

Jag vet inte riktigt hur planen ser ut i dag, men jag vet att jag vill se Kalle Anka på samma tid och på samma sätt som vanligt, och om det blir en jultomte så hoppas jag att han har skägg. För övrigt håller jag med om att den bästa julklappen är Glödande sex i juletid och även om jag räknar med att få det så kan det ju vara bra att gardera sig; "Godhet ger samma njutning som sex"!

Jag vill också grattulera folket i Thailand, tror jag...för visst var det så att Thaksin inte var en av de ärligaste ledarna direkt?

Länkar till andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Lärare får skadestånd

Åh nej, vad jobbigt! Nu dyker det upp en viktig skolnyhet mitt i julstöket! :-)

"Svartlistad lärare får skadestånd. Strömsunds kommun hade två lärare att välja på - en behörig och en obehörig. Jobbet gick till den obehöriga. Beslutet överklagades och nu tvingas kommunen betala skadestånd. "Vi kommer att kräva minst en halv miljon kronor", säger lärarens advokat till DN.se." Lärarfacken håller med och säger i en annan artikel i DN att "Hovrättens besked är mycket viktigt och visar att kommunerna måste följa skollagen. Allt för ofta anställs obehöriga lärare i stället för behöriga."
image116
Så långt är jag med, men varningsklockor ringer som bjällerklang i öronen! Jag anser helt klart att man ska anställa utbildade lärare och håller med Eva-Lis Preisz på Lärarförbundet när hon jämför med läkaryrket och säger:  "Ingen skulle drömma om att anställa en läkare utan utbildning".

Läser man ytterligare en artikel så bekräftas varningsklockorna. Strömsunds kommunchef PO Eriksson säger: "- Det här är helt befängt". "Även om hon hade varit ensam sökande så hade hon aldrig fått jobbet. Då hade vi inte anställt någon alls." "Anledningen till att Strömsunds kommun nekade henne anställning är enligt PO Eriksson att kvinnan inte var lämplig för jobbet. - Hon har arbetat hos oss som vikarie tidigare och vi ansåg att hon inte hade de rätta kvalifikationerna, säger han."

Japp, det är skillnad på att vara behörig och att ha rätt kvalifikationer! Behörighet kan inte alltid gå först! Det finns alldeles för många olämpliga lärare med behörighet! Däremot så behöver man ju inte ge de obehöriga lärarna fasta tjänster. Ge dem tidsbestämda tjänster och erbjud dem att utbilda sig under tiden.


Länkar till andra bloggar om: , , , , , ,

God jul!

Det kommer nog inte att hända så mycket här i bloggen under jul och nyår, men några ströinlägg ska jag nog hinna med! Jag har ju skrivit om skolavslutningar tidigare, och här är några bilder från julcabarén på min skola. I år var temat "Tomte söker fru" och det slutade med att tomten drog på sig MC-stället och drog till Las Vegas med "Big brother bimbon". Dans, sång och teater i en skön blandning. Ingen kyrka, ingen präst och inga tråkiga tal av rektorer och lärare; det här är elevernas avslutning och de bestämmer. Det är tradition för dem!
                            

Annars är jag är inte mycket för traditioner överhuvudtaget, men utan Kalle blir det ingen jul!

En annan jultradition som brukar vara ganska plågsam har Teflonminne livat upp, kolla in hans sköna rim! Kanske kan han skriva ett rim till ett par stulna kalsonger? ;-)

I anslutning till inläggen "Politisk pajkastning", "Regeringskris", och "Regeringskris - del 2" så fortsätter dramat här: "Nedgången för regeringspartierna bekräftas i årets sista stora opinionsmätning, där oppositionen leder med 57,0-39,1." "Nu är det moderaternas sjunkande väljarstöd som är problemet för regeringsalliansen." Alf Svensson är plötsligt en av alliansen kritiker och hans sågning av regeringen tar stor plats i Aftonbladet, DN och SvD. Jag undrar mest om Affe är så inflytelserik, eller om det är politisk nyhetstorka som placerat honom i rampljuset igen?

Nej, nu är det dags att fixa laxsallad med mango! Jag önskar Er alla en riktigt god jul!

Länkar till andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Betyg på skolorna

image109I går fick jag en kommentar om friskolor från Elisabeth vilket påminde mig om att jag hade påbörjat ett inlägg utan att posta det. Elisabeth berättar att friskolan där hennes son går har uppmanat dem att byta skola och att skolverket prickat skolan, men att det bara ledde till att de hjälpligt åtgärdade bristerna. Hon avslutar med att skriva: "Tack och lov existerar fortfarande skolverket och dess inspektörer. Tycker bara de är för flata, men hellre flata än icke existerande." (Se hela kommentaren i inlägget "Friskolor och segregation")

Förra veckan kunde vi läsa i DN att Landets skolor ska betygsättas. "Skolor som inte håller måttet kan räkna med att få offentliga IG:n i betyg av Sveriges nya skolinspektion. De kan också bereda sig på täta besök och exempelvis böter om de inte lever upp till en godtagbar kvalitet." De skolinspektioner vi redan har är enligt min erfarenhet riktigt bra, men som i stort sett alla andra välkomnar jag de nya inslagen; bl a tätare inspektioner, tydligare och snabbare resultatredovisning och att de kommer att "granska cirka 10 procent av de nationella proven som görs på skolorna för att säkerställa att de rättas på ett korrekt sätt."

I mitt senaste inlägg om friskolor skrev jag: "Vi måste hitta ett bättre sätt att mäta skolors kvalité än betygen. Den bästa skolan är den som har höjt kunskapsnivån mest hos sina inskrivna elever. Inte skolan med de högsta betygen eller den största vinsten, det är höjningen av kunskapsnivån vi borde mäta." Jag skrev också att två av mina grundläggande åsikter är "att alla barn har rätt till en god grundutbildning oavsett var man bor eller vilka föräldrar man har och att alla elever ska gå i skolor som följer en gemensam läroplan och skollag."

Därför glädjer det mig att läsa i själva betänkandet (pdf) att "Skolan ska vara likvärdig. Alla ska ha rätt att få en god utbildning varhelst i landet man bor. Det handlar om rättvisa och jämlikhet." "På kommunal nivå är det främst kommunens övergripande ansvar för verksamheten som bör fokuseras, medan det på skolnivå blir den professionella nivåns uppdrag som kommer i centrum." "Utbildningsinspektion riktar i huvudsak in sig på områdena tillsyn av lagefterlevnad och kvalitetsgranskning i förhållande till läroplaner och kursplaner."

"Utredaren menar att skolinspektionen i dag lägger för mycket fokus på detaljbrister medan kvalitetsgranskningen har brister." Men vad är det de kallar kvalitet? På regeringskansliets sida kan man läsa att "Huvudmannens och rektorns ansvarstagande, t.ex. för skolans resultat, för analys av behovet av särskilt stöd, för arbetet med normer och värden och för betygens likvärdighet, granskas utifrån deras respektive uppdrag i skolförfattningarna." Visserligen finns betygen (och kanske vinsten?) med här genom orden "skolans resultat", men jag hoppas att man fokuserar mer på "betygens likvärdighet" än hur höga de är. Att man lägger vikt vid behovet av särskilt stöd är utmärkt och även att man nämner arbetet med normer.

image110Som sagt, nyheterna är bra, men det är inget revolutionerande. Björklund är ju för rolig när han återigen försöker ta åt sig äran av en åtstramning i alltför hög grad: "- Tänk tanken att vi avskaffar Svensk Bilprovning, i stället låter vi varje bilägare själv bedöma kvaliteten på sin bil och skicka in bedömningen till staten. Hur många bilar skulle då bli underkända i Sverige? Förmodligen ingen, förklarar utbildningsminister Jan Björklund (fp). Men enligt honom är det så "den bärande principen för hur skolor har kvalitetsgranskats i Sverige har sett ut." (SvD)

Sist men inte minst hoppas jag att inspektionerna av friskolorna kommer att ske på samma villkor som på de kommunala, det finns nämligen lite frågetecken där... Jag kan fortfarande inte förstå hur skolorna med extrema profiler kan klara en inspektion som grundar sig på skollagen. (Se mer om det mitt tidigare inlägg)

image111
I går kunde vi läsa i SvD att Låga löner skapar brist på lärare. Visst stämmer det att låg lön till viss del kan göra det svårt att rekrytera lärare, men jag tror att den låga statusen generellt sett är en större faktor. När läste, eller hörde, ni något positivt om yrket senast? Det är ju inte så att media framhäver läraryrket som ett lockande framtidsval direkt! Den här artikeln handlar dessutom om yrkeslärare på gymnasiet. "För att man ska få de bästa yrkeslärarna måste man få de bästa yrkesutövarna att vilja bli lärare." Som exempel använder man "en svetsare som kanske tjänar 35 000 kronor i månaden. Om han eller hon ska byta yrke och bli lärare kan lönesänkningen vara upp till 10 000 kronor i månaden." Jag tror aldrig att skolan kan konkurrera med löner i det här fallet. Jag tror att lösningen är mer praktik ute på arbetsplatserna i stället.

Men problemet med lärarrekrytering även för yngre åldrar ökar ganska säkert snart igen eftersom "Befolkningen fortsätter öka", "107.000 bebisar, den högsta siffran sedan 1994, bidrar i år till att Sveriges befolkning fortsätter att öka." (DN)

I anslutning till inläggen "Politisk pajkastning", "Regeringskris", och "Regeringskris - del 2" så finns det färska siffror i DN för att "Väljarstödet för regeringspartierna fortsätter att rasa". "Allra mest neråt går det för folkpartiet, som enligt den här mätningen tappat hela den uppgång partiet fått efter partiledarskiftet till Jan Björklund." :-)

Dessutom
vill jag säga att om det som Tomas Eneroth säger i DN stämmer: "Sjuka kommer att tvingas söka socialbidrag", så är det alvarliga att kostnaderna ökar dramatiskt för kommunerna, och jag är rädd att det ytterligare ökar orättvisorna och segregationen mellan landets kommuner; de rika blir rikare och de fattiga fattigare. "Om kommunerna inte kompenseras ekonomiskt, blir konsekvensen av regeringens politik att många kommuner tvingas betala för det ökande antalet socialbidragstagare genom nedskärningar i skola, vård och äldreomsorg." Se mer om detta i inlägget "Regeringskris - del 2".

För övrigt har precis vårt sista njutningsämne förlorat statusen som säkert och hälsosamt! "Varning för svenska pepparkakor", God jul på er!  image112

Länkar till andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , ,

Tjejerna tar över?

image107DN redovisar i dag skolverkets senaste betygsstatistik och det kräver en kommentar! "Killarna klarar sig sämre än tjejerna på gymnasiet. Killarna får lägre betyg på i princip alla utbildningar och det är också färre som får behörighet till universitets- och högskolestudier." "För kvinnliga gymnasieelever ligger betygspoängen på 14,7. Killarna har 13,4".

Det här är ingenting nytt och jag har alltid ansett (insett?) att skolan är anpassad efter flickorna; jag skrev t o m min examensuppsats på lärarhögskolan om det. Det handlar om allt från att det nästan är 100% kvinnor i skolans värld under de första åren till att de "typiskt kvinnliga" färdigheterna, läs-skriva-tala, är de som är premierade i skolan. Efter en undersökning drar skolverket slutsatsen att skillnaden i betyg beror på att "flickorna är mer målmedvetna och ställer högre krav på sig själva - med ökad stress som bieffekt." Det är ju intressant med tanke på de här artiklarna i Aftonbladet. "Unga kvinnor har så höga förväntningar och ambitioner att de allvarligt riskerar sin hälsa, visar ny forskning." "Vi fostrar våra döttrar till lydnad, omtanke, ansvar. Och utbrändhet." (AB)

För ett par veckor sedan kunde vi också läsa att samma jämställdhetsexpert, Ingemar Gens, trodde att "flickorna kommer att ta över samhället". Hans analys är att flickorna kommer att ta över "genom att bli som män". "-Kvinnor är bättre på att administrera det maskulina. De är mer noggranna, de lär sig hur man gör. Kvinnor är lyhörda och får lära sig redan som flickor att vara duktiga medan män ofta tar genvägar - för att vi är just män."

Jag tror att bilden är mer komplicerad än så här (som vanligt) och återkommer i ämnet när jag funderat lite mer. Under tiden skulle jag uppskatta att ta del av Era tankar och funderingar om det här!

I skolverkets redovisning kan vi också läsa att "skillnaderna mellan fristående och kommunala skolor har minskat. 2004 var betygspoängen på fristående skolor 15,1. Nu är den 14,3 vilket är jämförbart med motsvarande program på de kommunala skolorna." Intressant att det är de fristående skolornas betyg som sjunker, och inte de kommunala som ökar! Jag hade trott att konkurrensen skulle pressa upp betygen mot samma nivå... Se mina tidigare inlägg om friskolor: Del 1, del 2 och del 3. Återkommer även om detta efter lite funderande och ser fram emot Era kommentarer!

image108När det gäller skolavslutningar i kyrkan som jag skrivit om i inlägget "Religiösa påtryckningar!" så skrev Björklund ett inlägg i SvD i går. Han skriver att "Diskrimineringsombudsmannen anser att det är olämpligt att hålla skolavslutningar i kyrkan" och att också "högt uppsatta personer i Svenska kyrkan är kritiska". Han citerar skolverket som bl a säger att "skolavslutningar i kyrkan kan anses vara försvarligt så länge tonvikten ligger på traditioner, högtidlighet och den gemensamma samvaron, inte på religiösa inslag." Men skolverket säger också: "Om skolavslutningen är obligatorisk för eleverna är det en del av utbildningen och därmed ställs samma krav på skolavslutningen som gäller för undervisning i skolan. Skolan bör därför utforma en skolavslutning så att varje elev kan delta och så att inte eleverna utsätts för ensidig påverkan för den ena eller den andra trosriktningen." (Se mer från skolverket i mitt tidigare inlägg.) Själv säger Björklund: "Jag ser gärna skol­avslutningar i kyrkan, om man så vill lokalt." "Man kan vara i kyrkan, ha en kyrklig inramning och till och med en präst som berättar om varför vi firar julen och hur den firas. Sedan måste varje skola och rektor själva få fatta sina egna beslut, efter eget omdöme och med hänsyn till lokala förhållanden."
Bra, då vet vi exakt hur vi ska göra! Tack chefen! image87

Länkar till andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

Tisdagstema - Stor

Tänk att vara så stor att man kan få navelluddet rensat på det här sättet!

    image102

   Bilden är tagen vid Lingshan Buddha, utanför Wuxi i Kina.
   Jag bjuder på några klickbara bonusbilder från samma ställe:

                   
Det är sällan man ser en så stolt kissare, eller hur? De två sista bilderna är på den riktigt stora Buddhan; handen på den sista bilden är gjord i samma storlek som på hela statyn, så att man kan få ett grepp om storleken.

Länk till fler bilder inom Tisdagstema-Stor

Vill ni se fler av mina bilder finns de bl a här: Sommarbilder, Höstbilder, Cafébilder, Tisdagstema-Horisont, Ordlös onsdag 1, Ordlös onsdag 2

Länkar till andra bloggar om: , , , , ,

Skolavslutning, sex, bönder och horor...

image99Eftersom alla mina elever tydligen tränar inför avslutningscabarén i dag så har jag tid att citera och kommentera lite roliga, eller intressanta, artiklar. Jag kommer att anknyta till mina tidigare inlägg, så läs dem också om ämnet faller er i smaken och ni vill ha en vidare bild. Vi har alltså en avslutningscabaré i matsalen på min skola och vad jag tycker om avslutningar i kyrkan kan ni läsa i inlägget  "Religiösa påtryckningar!"

På tal om politikerförakt som jag nyligen skrev om i inlägget "Dumt att jobba!" så skriver Daniel Alsén på politikerbloggen ett inlägg om riksdagsledamoten Gunnar Andrén (fp). Han verkar inte ha riktig koll på verkligheten: "Riksdagsledamot ville göra skatteavdrag för sudoku". Skatteverket nekar hans avdrag på bl a cykellås (för att cykeln riskerar att bli stulen utanför riksdagen) och klädtvätt (för att han en gång blev smutsig på väg till jobbet) och Gunnar säger "- Det är oförskämt. Jag har ju skickat kvitton på alltihop" och tänker överklaga...

Aktuell i samma tema är också Ulrika Mässing, "- Det är en plikt och en integritetsfråga att ha en egen försörjning så länge man är arbetsför och har hälsan". Det är bara att hoppas att hon står för de orden och att det här inte bara är ett försök att bland bort korten.

"Fräls oss ifrån sexet!" är en rubrik som lockar och förbryllar, jag har alltid velat bli frälst med sex... Det visar sig att image100det är en artikel som anknyter till mitt tidigare inlägg "Glamorösa horor och fingrar i röven!". Här ondgör man sig över att "vår tid är extremt sexfixerad" och lägger fokus på kvinnans roll som sexobjekt  i media (förvånad?). "Problemet är då inte att kvinnan inte får knulla runt, utan att hon måste det för att få ett värde som kvinna. Problemet är inte att kvinnor inte får njuta av sex, utan att hon måste fejka orgasm eftersom det är hennes kulturella uppdrag att älska sex och att vara århundradets knull." Japp!! Läs mitt tidigare inlägg för att ta del av mina splittrade åsikter i frågan sexualmoral. För att även anknyta till hororna så har Teflonminne ett aktuellt inlägg om det och jag länkar till Expressen där ni kan tycka till om straffskalan för sexköp, men inte om själva lagen är bra eller anus...

image101Allas vår Babben har tydligen hamnat i blåsväder! "Tittarna gillade inte sexskämtet om bonde-Fredrik". Jag har aldrig sett programmet "Bonde söker fru" och känner inte Fredrik, men inte kan bonden vara så bakom flötet att han inte visste vad han gav sig in på när han ställde upp!? Han kanske skulle ha läst mitt gamla inlägg "Exhibitionism och voyeurism" där jag bl a skriver: "Det gäller att hitta sin egen gräns. Att hålla sig inom ramen för vad man riskerar att ångra."

Slutligen fortsätter jag att bygga på mina inlägg "Regeringskris" och "Regeringskris - del 2" med hjälp av DN: "Fastighetsskatten var en vinnarfråga för de borgerliga i valrörelsen 2006. Sedan dess har oklara och ryckiga besked skapat mer misstämning än glädje." De har det inte lätt nu! Man skriver också att"Alliansens grundfel var att den lovade för mycket före valet." I inlägget "Politisk pajkastning" skriver jag bl a om svikna löften och har en länk till vad alliansens lovade, så att ni själva kan kontrollera löften och bocka av dem...

Länkar till andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , ,

Konsertrecensioner

The Hives, 4/12 på Annexet    
image90 image91 image96
The Hives är alltid lysande live! Vilken energi och vilka låtar! Riktigt jäkla bra var det och det finns inte mycket mer att säga! Jag delar ut fem pingviner av fem möjliga!
image98image98image98image98image98

Turbonegro, 15/12 på Hovet    
image92 image93
Turbonegro var förband till Marilyn Manson och jag hade faktiskt högre förväntningar på dem än på herr Manson själv. Självklart blev jag lite besviken, så är det alltid med höga förväntningar! Inte för att de var dåliga, men lokalen var i största laget för dem. De gjorde sig mycket bättre i Fryshuset förra året. Vi lär väl aldrig få höra Turbonegro så underbart punkiga som på de första skivorna på ett nytt album, men det glädjer mig att de fortfarande kör några av de låtarna live! Hank Von Helvete och co. får tre pingviner.
image98image98image98


Marilyn Manson, 15/12 på Hovet

image94 image95
Jag hade inga höga förväntningar på Marilyn Manson eftersom jag tycker att den senaste skivan "Eat Me, Drink Me" är hans sämsta någonsin. Jag var t o m lite orolig att de skulle köra alla låtarna i någon slags discotappning pga kattastroflåten "Heart-shaped glasses"! Tack och lov slapp vi det och bjöds på en riktigt bra show med flera av mina favoriter. Jag förstår dock inte hur han kan skippa "Cake and Sodomy" och saknade "Ka-Boom Ka-Boom". Det märks att herr Manson är konstnär och han jobbar med enkla, men effektiva, medel för att bygga upp showen. Hans tid som chockrockare är nog förbi, i alla fall i Sverige. Om han hade räknat med ramaskri för att han torkade sig i skrevet och brände bibeln så blev han antagligen besviken! (AB, SvD, Expressen) Besviken är däremot inte jag, snarare lättad! Fyra pingviner till Mr Manson.
image98image98image98image98

P.S. Bilderna är från bandens hemsidor; inte rätt konserter, de finns med som illustration.

Om ni hamnade här tack vare ett musikintresse kanske ni kan ha glädje av att läsa mina inlägg om andra konserter, om Jimi Hendrix, om musik på nätet eller varför inte om vad jag tycker om Kent?

Länkar till andra bloggar om:
, , , , , ,

Den perfekta människan

När jag skrev mitt inlägg om personliga egenskaper så skrev jag ju att jag inte tänkte "skriva ett "recept" på den perfekta människan", men den här sammanställningen av de utmanade bloggarnas punkter kanske är det?

    image88  image89


Det var roligt att så många nappade på utmaningen! Länkar till de utmanades inlägg finns här; läs dem för det finns många kloka tankar och personliga tolkningar och förtydliganden av begreppen: Hanna, Helena, drf Teflonminne, Mymlan, Deep.Ed, Joshua Tree, Vera, Pontmeister, Bumblan,

Uppdatering: Nu när jag har läst igenom alla inlägg igen, lite nogrannare, så slås jag av hur överens de flesta är! Vi väljer kanske olika ord, men menar liknande egenskaper. Jag hoppas att alla har tagit på sig den personliga utmaningen det här innebär...att fundera på om ni uppfyller era egna krav! För det vågar vi väl inte skriva om va?! ;-)

Länkar till andra bloggar om: , , , , , , , ,

Dumt att jobba!

Aftonbladet: "före detta riksdagsledamöter kan leva ett slött liv i sus och dus - medan skattebetalarna står för notan.
- Man är dum om man går ut och jobbar, säger Maud Ekendahl (m) till TV 3:s Insider."

Menar de allvar!? Kan de lyfta över 30 000 i månaden utan tidsbegränsning?
image86
"Inga Lantz, före detta riksdagsledamot för vänsterpartiet, spenderar sin tid med att måla tavlor, skriva, och kommunicera telepatiskt med djur. Samtidigt lyfter hon 33 792 kronor i månaden i inkomstgaranti."

Det måste vara ett skämt!?

"de riksdagsledamöter som Insider talat med är inte sugna på att söka jobb.

- Jag har inte dåligt samvete, säger Viviann Gerdin (c), som lyfter 38 980 kronor i månaden."
Eller?  image87


Uppdatering: "Reglerna är för generösa", No, shit Sherlock!, men det är tydligen inte helt utan tidsbegränsning i alla fall. "På senare år har reglerna skärpts. Nu måste man till exempel ha fyllt 40 år för att få rätt till garantin i fem år. Den som fyllt 50 har rätt till garantin fram till pensionsdagen." Här är hela listan på före detta riksdagsledamöter som får inkomstgaranti och vilka regler som gäller.

Ni som har visat intresse för mina tidigare texter om friskolor och segregering kan ju läsa i Södertäljes LT och fundera vidare: "-Södertälje är en etniskt uppdelad stad i mycket redan, att då förstärka det genom en etnisk och religiös friskola dessutom är inte bra."

Länkar till andra bloggar om: , , , , , , ,

Lucia

Som jag berättat tidigare beslutade elevrådet på skolan där jag jobbar att årets Lucianominering skulle vara könsneutral. Jag måste härmed meddela att det blev ett traditionellt Luciatåg med en tjej som Lucia.

  image83  image84

Fick precis en Luciahälsning via MMS och eftersom jag är en stolt morbror så lägger jag in bilden här!
image85

Om ni missat hur jag skulle se ut som Lucia så titta här, visst hade det blivit fint!? :-)

Länkar till andra bloggar om: , , , ,

Regeringskris - del 2

Regeringen, och särkilt Fredrik Reinfeldt, har det inte lätt just nu! Det haglar negativa undersökningar, artiklar och desperata åtgärder!

I dag är det Inger Efraimsson, ordförande i Försäkringskassan, som skapar rabalder. Hon Avgår i protest mot regeringen och dess "sämre villkor för sjukskrivna". "- Jag har inget emot att en demokratiskt vald regering för den politik de vill. Men jag ställer inte upp på den politiken, och därför tar jag konsekvensen och slutar, säger hon till SvD.se." I DN säger hon t o m att regeringens politik är "väldigt otäck". Hon är visserligen inte direkt oemotsagd, socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson kommer med en snabb replik. "Socialförsäkringsministern anser att Inger Efraimsson är dåligt påläst" och "dessutom säger hon att några hårdare regler inte har införts under mandatperioden - "vi har de regler som har funnits i flera år".

Samtidigt skriver Claes Borgström och Mona Sahlin på DN debatt att de "tar gemensam kamp mot Reinfeldts orättvisor" i en ny "jämställdhetsoffensiv". "Efter ett drygt år med de borgerliga vid makten har jämställdhetsarbetet stannat av och går bakåt." "Den borgerliga regeringens fördelningspolitik ökar klyftorna i inkomst och förmögenhet mellan kvinnor och män och gynnar männen i mycket stor utsträckning."

I Aftonbladet beskriver Helena Wiloboken hur vardagen med sjuka barn kan se ut och hur det slår mot a-kassan: "Regeringen straffar oss för att barnen är sjuka", och som om inte det vore nog så läste vi i DN häromdagen att "Åtta av fjorton anställda psykologer i Stockholms nordvästra sjukvårdsområde sägs upp. Orsaken är det nya ersättningssystemet med Vårdval Stockholm."

Jag är inte tillräckligt insatt för att uttala mig i de här sakfrågorna, men ytterligare problem för regeringen är det onekligen!

Jag tror att Länstidningen i Södertälje har rätt när de skriver: "Svenskarna är ett trygghetsälskande folk" (...) "därför är det inte särskilt överraskande att en regering som genomför stora förändringar av just trygghetssystemen förlorar kraftigt i opinionen." I sitt strategiarbete för regeringen analyserar man sedan en opinionsundersökning och drar slutsatsen: "moderaterna är alldeles uppenbart något på spåret när man så hårt inriktar sina krafter på att vinna kvinnornas röster."
image70
Bli alltså inte förvånade, och lurade, om det dyker upp fler "särskilda låglönesatsningar och kvinnopotter inom den sektor som politiken påverkar" i Reinfeldts "Julkalender"! (Jag är ledsen att jag tjatar om det här, men det är så underbart; "en julkalender där varje lucka innehåller en politisk reform.") Klicka på Fredrik och kolla in dagens lucka!

I en annan läsvärd artikel frågar man om moderaterna blivit "det nya bidragspartiet?" "När nivån på ersättningarna sänks så mycket att många hamnar under existensminimum, upphör a-kassan att vara en social bro mellan arbeten. Människor trillar i stället ner i bidragsberoende." "Den låglönesektor som Anders Borg sagt sig vilja stimulera fram ger arbeten som det inte går att leva på och det kommer att öka bidragsberoendet."

Det största problemet med det här är att kostnaderna ökar dramatiskt för kommunerna, och jag är rädd att det ytterligare ökar orättvisorna och segregationen mellan landets kommuner; de rika blir rikare och de fattiga fattigare. "Om kommunerna inte kompenseras ekonomiskt, blir konsekvensen av regeringens politik att många kommuner tvingas betala för det ökande antalet socialbidragstagare genom nedskärningar i skola, vård och äldreomsorg."

Som jag skrev i det tidigare inlägget "Regeringskris" "undrar jag mest hur mycket alliansen hinner ställa till med innan de åker ut. En del saker går ju att rätta till i ett senare skede, men t ex utförsäljning av hyresrätter är svårt att återkalla." Här är en aktuell artikel i det ämnet: 5 000 hyresrätter i förorten ska säljas. "Bostäderna ligger i söder- och västerort, områden som starkt motsatt sig ombildning till bostadsrätter." Själv får jag inte försäljning av hyresrätter att gå ihop med det krav på större rörlighet i arbetskraften som ställs i dagens samhälle.

Uppdatering 13/12: Som sagt, det haglar! "Om det var val idag skulle socialdemokraterna och vänsterpartiet får egen majoritet." (SvD) "Väljarna uppfattar det som att klyftorna i samhället har ökat oavsett vad regeringen Reinfeldt säger." (SvD) "Vi borgerliga sviker miljön" (Expressen)

För övrigt frågar Aftonbladet "Hatar eller älskar du julen?" och mitt svar blir...hatar!

Länkar till andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Ordlös onsdag - Kvartersbutik

image82

Länk till fler bilder i veckans ordlös onsdag

Mina tidigare bidrag i ordlös onsdag finns här

Länkar till andra bloggar om: , , ,

Min önskelista, på DIG

Artiklarna "Drömmen: att vara "übermänniska" i DN och Expressens "Tjejer vill hellre vara sexiga än smarta" är triggers till detta inlägg. I DN kan vi läsa att "Vill du imponera på omgivningen ska du vara allmänbildad, duktig på arbetet, en engagerad förälder och ha ett stabilt äktenskap." Artiklarna handlar om vad som ger "status" i samhället, men det tänker jag strunta i eftersom jag inte är intresserad av begreppet; jag ska i stället inrikta mig lite mera på personliga egenskaper som jag uppskattar. Jag tänker inte skriva ett "recept" på den perfekta människan, eller rabbla upp alla positiva egenskaper som finns. Nej, helt enkelt skriva lite om vilka egenskaper hos en person som jag verkligen uppskattar, och vilka jag retar mig på.

Allmänbildning kommer enligt undersökningen som redovisas i DN på första plats för oss svenskar, och jag måste instämma i att det är en viktig egenskap. Jag är glad att de inte sa "intelligens", eftersom extrem intelligens har en tendens att vara ganska påfrestande och ofta visar sig inom ett begränsat område...

Nyfikenhet hänger ihop med allmänbildning och är ännu viktigare tycker jag. En person som säger "Wow, är det så? Berätta mer!" eller "Det ska
jag ta reda på mer om!", när hon/han hör talas om något nytt, står högt i kurs hos mig!

Ärlighet. Inte ärlighet som i att man aldrig ljuger för någon, eller gör något fel, men jag uppskattar att man är rak och tydlig. Som jag skrivit förut: "Jag brukar visserligen bli kallad "brutalärlig", och det är inte alltid det är den bästa vägen, men hellre det än lögnare och falsk!" (Se inläggen "Att kunna lita på någon" och "Att lita på sig själv")

Självständighet är en annan egenskap som jag uppskattar. Inte så att man blir en ensamvarg som aldrig är beroende av någon annan, men att man kan "stå på sina egna ben" i de flesta situationer. Att man inte är för beroende av någon annan.

Den sista positiva egenskapen jag tänkte ta upp har jag lite svårt att sätta namn på, och att förklara. Jag tycker att det är viktigt att man kan visa känslor och uppskattning i vardagen... Jag vill inte att folk ska gå och strö komplimanger omkring sig hela dagarna, eller falla på knä och förklara sin kärlek, men att de visar uppskattning för varandra på något sätt. En "klapp på axeln" från en kollega/vän eller ett leende eller kram i rätt tillfälle från en partner räcker längre än man tror!

Jag håller följande kort eftersom jag just nu inte har lust att sitta och skriva om saker jag retar mig på:

Snålhet; behöver väl ingen närmare förklaring eller motivering!

"Petighet"; med mat, ordning, städning...
Inget fel i att vara ordentlig, men petig...

Självupptagenhet; ligger väldigt nära fåfänga. I samband med ett citat av Jimi Hendrix skrev jag häromdagen: "Det är helt OK att göra sig vacker och att tycka om sig själv, men fåfängan får inte gå så långt att den leder till narcissism." Bara för att slänga in en brandfackla här så kan jag ju ta alla bloggar som är fyllda med bilder på skribenten, och gärna strösslade med favoritrubriken "dagens outfit", som exempel på självupptagenhet som jag retar mig på! ;-)

Uppdatering 13/12: Det verkar vara inne med "utmaningar" på bloggarna just nu. Jag ser inte det här som en direkt utmaning, men det skulle vara roligt att få läsa vilka egenskaper hos en person ni andra uppskattar och vilka ni retar er på! Specielt utmanade är: Hanna, HelenaQ, drf (Teflonminne), Mymlan, Deep.Ed, Joshua Tree, Vera, Pontus, Mary, Bumblan och Carolina. Alla är favoriter på olika sätt och jag försöker få till en spännande blandning av bloggare. Alla andra är självklart också välkomna att delta!

För övrigt tycker jag att Led Zeppelins comeback är mer intressant än "Bossens" besök. Låtlistan från konserten i London är en av de starkaste jag sett! Att det är fel att
9-åringar elitsatsar och att det här måste vara en av de sjukaste domarna någonsin! Köttfärs och Nobelfest, inklusive strippor på efterfesten, är jag så trött på att jag inte ens tänker nämna! ;-)

Länkar till andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Friskolor och segregation

Magistern påpekade i en kommentar att jag inte har utvecklat resonemanget kring segregation i mina tidigare inlägg, trots att jag själv skriver att det är den viktigaste aspekten för mig. Jag tror inte att jag har något nytt att komma med, och inga enkla lösningar, men jag försöker sammanfatta problemet här. Att skriva om det är för mig ett sätt att bearbeta mina tankar, och jag hoppas att ni också kan göra det genom att läsa och att ni bidrar med tankar och förslag i kommentarerna.

Jag vill börja med att påpeka att det här är en fortsättning på tidigare inlägg. Vill ni ha en bakgrundsbild och mina ytterligare åsikter om friskolor så börja med att läsa "Skoldebatt del 2 - Friskolor" och "Skoldebatt - Friskolor (forts)".

Segregationen i samhället är ett svårlöst problem. Jag tror inte alls att det är friskolor som skapar den, men de är en del i problematiken och det är endast den jag behandlar här. Bostadspolitiken med t ex utförsäljning av hyresrätter är också en intressant debatt, men det tar vi någon annan gång! Grundläggande åsikter för alla ställningstaganden jag gör är att barn behöver träffa olika sorters människor under sin uppväxt, att alla barn har rätt till en god grundutbildning oavsett var man bor eller vilka föräldrar man har, att alla elever ska gå i skolor som följer en gemensam läroplan och skollag och att för att valmöjligheter i skolsystemet ska vara möjliga så måste konkurrensen mellan skolorna ske på lika villkor.

Friskolor skapar segregation och uppdelning av elever på flera olika sätt, och det är inte alla jag är emot. Jag har tidigare skrivit att jag "är EMOT att elever delas upp efter sitt stödbehov och sina föräldrars engagemang eller status i samhället. Men jag är FÖR att man kan välja en skola som erbjuder ett specialintresse man har".

Exempel på uppdelning jag är emot:
-Att elever delas upp redan i tidig ålder. På flera skolor måste eleverna skrivas in redan på dagis för att ha en plats i skolan senare. Förutom att det medför att eleverna spenderar hela sin barndom med samma sorts människor så innebär det att de måste ha föräldrar som är väldigt insatta och förutseende, och även det medför att de kommer att ha en speciell sorts människor runtomkring sig.
-Att föräldrarnas engagemang avgör om eleven får en plats på skolan eller inte. Vissa skolor kräver att föräldrarna ställer upp på att städa eller utföra andra sysslor ett visst antal timmar varje termin för att eleven ska få en plats på skolan. Förutom att barnets utbildningsmöjligheter påverkas av föräldrarnas engagemang i för hög grad så är det ju egentligen både svartarbete och skolavgift! Skolavgift är förbjudet i Sverige och det här är alltså dessutom sned och olaglig konkurrens.
-Att skolor nekar elever plats pga att de är en "för hög kostnad", antingen för att de har ett behov av extra inlärningsstöd eller pga ett handikapp. Hur en del friskolor hanterar elever i behov av extra stöd skrev jag om i mitt första inlägg och här är en text om hur de kan hantera handikappade.
-Att elever går i skolor med extrema profiler. Hur man kan följa skollagen, och läroplanen, i religiösa skolor är för mig en gåta. Undervisningen i skolan skall vara "ickekonfessionell. Undervisningen skall vara saklig och allsidig." Här är en lista över "konfessionella" friskolor; jag tycker att själva rubriken säger att något är fel! Läs också Zooeys blogg om hur snett det kan gå i en Waldorfskola.

Uppdelning jag är för: Som jag skrivit tidigare tycker jag att valfriheten i de kommunala skolorna i Södertälje fungerar bra. Det finns klasser för elever med olika specialintressen; t ex basket, sång och engelska som undervisningsspråk. Eleverna väljer att gå i de klasserna fr o m år 7 och går i skolor tillsammans med elever som inte har samma intresse, eller har valt alls. Segregationen blir alltså mindre eftersom de träffar andra elever också.

Nu kommer vissa av er att säga; "Men så bra då! Se till att alla skolor utvecklar det systemet!", men det är här effekterna av den sneda konkurrensen visar sig. Alla de ekonomiska konsekvenserna för en kommunal skola som konkurrerar med en privat som jag skrivit om tidigare medför att de kommunala skolorna blir i stort sett chanslösa. Jag har skrivit om "plusselever" (kostar mindre än skolpengen) och "minuselever" (kostar mer än skolpengen) och att koncentrationen av "minuselever" blir för hög i de kommunala skolorna. Pengarna i många kommunala skolorna räcker helt enkelt inte till stödet som eleverna behöver. På SvD´s ledarsida skrev man häromdagen; "Det motbjudande är inte att fristående skolor erbjuder ett attraktivt, mer effektivt alternativ. Det motbjudande är att så många elever går långa skolår utan att lära sig läsa, skriva och räkna ordentligt." Jag menar att det i många fall beror just på konkurrensen från friskolor att det ser ut så! Hönan och ägget!

Jag lyfter fram ytterligare ett par viktiga punkter här som finns bland kommentarerna till tidigare inlägg, läs mer ingående där om ni känner ett behov av det.
-Antagningsförfarandet till skolor måste bli mer öppet och reglerat så att inte skolor nekar elever plats pga deras efternamn eller bostadsadress.
-Vi måste hitta ett bättre sätt att mäta skolors kvalité än betygen. Den bästa skolan är den som har höjt kunskapsnivån mest hos sina inskrivna elever. Inte skolan med de högsta betygen eller den största vinsten, det är höjningen av kunskapsnivån vi borde mäta.

Några har påpekat att friskolorna snarare motverkar segregation genom att öppna för att elever går i en annan skola än den som erbjuds i det egna bostadsområdet. Visst kan jag se den fördelen, men skolorna behöver inte vara privata för det. Dessutom tycker jag att det är bättre att göra något åt själva problemet, bostadspolitiken. Annars har vi samma problem i alla fall; vissa elever har föräldrar som gör ett aktivt val och ställer upp på friskolans krav för att skriva in eleven, och andra har inte det. Några elever uppfyller kraven för att vara välkomna på friskolan, och andra gör inte det, och vad händer med skolorna i de områden som tappar elever?

Jag har inte berört frågan med "sponsring" tidigare... Ska vi verkligen tillåta att reklamen letar sig in i klassrummen tycker ni?
 
Ett annat inlägg i debatten som jag missat tidigare är "Kunskapsluckan". Det har inte direkt med segregation att göra, men bekräftar vad jag skrivit förut om att friskolor tjänar pengar på elevernas "fria arbete" (lärarlöst).

Uppdatering 11/12: Aftonbladets ledarskribent har i alla fall förstått: "Att friskolorna blir allt fler innebär risker för jämlikheten och rättvisan. Kommunala skolor utarmas när skolorna får bidrag för antalet elever, inte för elevernas behov av stöd. Eleverna med svårast förutsättningar blir ofta kvar i de kommunala skolorna. De saknar ofta föräldrar som gör aktiva val. Det är inte heller säkert att friskolor är intresserade av att ta emot elever med funktionshinder och behov av särskilt stöd. De minskar ju vinsten."

Länkar till andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

Hall of Fame I

JIMI HENDRIX
image75
"I used to live in a room full of mirrors
all I could see was me
Well, I took my spirit and I crusched the mirrors
and now the whole world is here for me to see"

Jimi Hendrix: Stilbildande, gudomlig gitarrist med en underbar sångröst och fantastisk energi. Tråkigt nog också ett exempel på en artist som lät drogerna ta över livet och som förkroppsligade rockdevisen "better to burn out than to fade away".

Mymlan
skrev om fåfänga för ett tag sedan och det här citatet belyser min, och troligen Jimis, åsikt. Det är helt OK att göra sig vacker och att tycka om sig själv, men fåfängan får inte gå så långt att den leder till narcissism.

Hall of Fame är ett nytt inslag i min blogg där jag tänker belysa några av världens största artister, enligt mig!


Länkar till andra bloggar om: , , , , , , ,

Skoldebatt - Friskolor (forts)

Förutom det tidigare inlägget om "Religiösa påtryckningar" är det två rubriker som får mig att höja på ögonbrynen i dag: "Svensk friskola - en miljardindustri" och "Rektorn höjde betyg bakom lärarens rygg". Inte för att det är något nytt, utan för att friskoleproblematiken äntligen börjar uppmärksammas ordentligt i media. En anslutande rubrik lyder "Friskolornas vinst rena dynamiten" och häromdagen kunde vi ju läsa i GP och SvD att t o m Jan Björklund har insett att friskolorna inte konkurrerar på lika vilkor.

Vad jag anser om friskolor har jag skrivit i inlägget "Skoldebatt del 2 - Friskolor" och jag gör därför bara några korta kommentarer till de nya artiklarna här och hänvisar till det tidigare inlägget och de länkade artiklarna för att få hela bilden.

I det tidigare inlägget skrev jag att "skolorna ger eleverna ett högre betyg än de förtjänar för att de vet att det är det bästa sättet att få fler elever (föräldrar) att välja deras skola" och det blir ju ganska tydligt när man läser artikeln i Aftonbladet. "Europaskolan är en av landets mest framgångsrika friskolor och ligger i toppen av skolornas betygliga" och "flera lärare berättar om rektorn Anette Parts hårda styrning." "- Hon använde diktatoriska styrelseformer och ifrågasatte de betyg hon tyckte var låga. Men jag höll inte med. Hon menar att höga betyg ger bra reklam för skolan. Fler vill söka sig dit vilket ger mer skolpengar." "Trots en lång rad anmälningar till Skolverket, Länsstyrelsen, Stockholms stad och polisen får de fortsätta som vanligt."

Tidigare skrev jag också: "Det är ju egentligen så enkelt att inse att tanken med vinstdrivande skolor är fel! Hur kommer det sig att vi tar skattepengar och ger dem till företag där den största möjligheten att öka vinsten är genom att spara på eleverna?" Det blev lite debatt om det och jag skrev i kommentarerna: "Oavsett hur vinsten/besparingen görs så tycker jag" att vinsten ska "gå tillbaka till eleverna, inte till aktieägare eller till rektorns nya Mercedes." "Vi stoppar in skattepengar i ett företag som sparar in på eleverna, eller går med vinst genom fördelaktiga konkurrensregler, och ger bort vinsten till aktieägare eller andra privatpersoner. Det läcker i skattesystemet!" Nu kan vi läsa att "sex av de största aktörerna tjänade tillsammans över 150 miljoner kronor förra året". Bure Equitys vd Mikael Nachemson säger: "Men vi har aldrig tagit ut någon vinst ur skolverksamheten, allt återinvesteras i bolaget". Vad ni tror om det får ni avgöra själva, titta igenom siffrorna i artikeln, men jag har svårt att tänka mig att aktieägarna går med på det i all framtid! Varför investera i så fall?

"Friskolornas vinster är politisk dynamit. Den socialdemokratiska regeringen ville förbjuda att ägarna tjänar pengar på sina skolor. Direkt efter maktskiftet förra året rev den borgerliga alliansen upp förslaget." "Ett av Jan Björklunds första beslut efter den borgerliga valsegern förra hösten var att omedelbart lägga ner s-regeringens utredning om friskolornas vinster. Hur skolorna använder sina överskott "är inte något som närmare behöver regleras", slog den nya regeringen fast i budgetpropositionen." Men nu har alltså Björklund ändrat åsikt och "förbereder lagändringar för att friskolor och kommunala skolor ska konkurrera på lika villkor. Reglerna för fristående skolor är föråldrade och behöver ses över, anser utbildningsminister Jan Björklund." (GP)

Man kan ju hoppas att Björklund tar sitt förnuft tillfånga och gör en kovändning även när det gäller betyg. Min åsikt om det finns i inlägget "Skoldebatt del 1 - betyg och prov". Varsågod och läs Janne! :-)


Slutligen vill jag säga att det är bra att de här frågorna om privata skolor lyfts fram i ljuset, men den viktigaste aspekten för mig, segregationen, saknas fortfarande i debatten.


                         image74


Uppdatering 7/12: SvD ledarsida: Om att "gemensamma resurser hamnar på kapitalisternas konton" säger man : "Men, allvarligt talat, vilket är problemet? Ingen elev är ålagd att gå i friskola; alla är där på grund av ett fritt och aktivt val." (Gahh! Vad har det med saken att göra?) "Det motbjudande är inte att fristående skolor erbjuder ett attraktivt, mer effektivt alternativ. Det motbjudande är att så många elever går långa skolår utan att lära sig läsa, skriva och räkna ordentligt." (Gahh! Hönan och ägget, någon?!) Snälla, läs min blogg! :-)

Intresserad? Fortsatt diskussion och förtydliganden finns i kommentarerna!

Länkar till andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Religiösa påtryckningar!

Den 4:e december rörde en rektor i Hoby upp känslor genom att överväga tomteförbud på skolan. Ingen reagerade speciellt mycket på hans uttalande om "ingen präst och inga julpsalmer", det var fortsättningen "kanske inte ens någon tomte" som upprörde. Att förbjuda tomten tycker även jag är fånigt och ignorerar därför den biten för tillfället.
 
Däremot blir jag upprörd över skolfiranden i kyrkor, och hur den här "affären" utvecklades. Hobyrektorn säger: "- Skolan ska vara icke-konfessionell, inte ta ställning till någon särskild religion. Och eftersom både skolans undervisning och i det här fallet avslutningen är obligatorisk ska den inte stänga ute någon på grund av religion eller etnisk tillhörighet." Helt rätt. Jag har länge förundrats över att många skolor fortfarande firar olika högtider i kyrkan, och i värsta fall under ledning av en präst. Skolans obligatoriska verksamhet kan inte kallas objektiv om den bedrivs i kyrkans lokaler och att en präst bedriver undervisningen i form av en slags predikan eller lovsång är helt åt skogen! Jag har t o m varit med om en samling i en skola där prästen avslutade sin "predikan" med att tvätta barnens fötter i samband med påskfirandet!


Inte ens tidningen Dagen såg till kyrka och präst i första hand när de kommenterade artikeln; för att de visste att det var  tomteuttalandet som skulle uppröra? Ledarbloggen i SvD hade rubriken "Behåll tomten, kasta ut rektorn" och ville "bara sucka" och kritiserade "hans bisarra uttolkning av Skolverkets regler".

Så vad händer? Jo,  "Rektorn backar - det blir avslutning i kyrkan"! (SvD) Den stackars rektorn pressades så hårt av föräldrar och media att han återtog sitt riktiga beslut! När Dagen kommenterar den här gången är det inte tomten som är det viktiga! Nej, nu är det religionen: "Rektorn gör kovändning - nu blir skolavslutningen helkristen"!

Nu kommer eleverna alltså att sitta i kyrkan under en obligatorisk verksamhet och lyssna på kyrkoherde Gunnel Alvhäll när hon spelar orgel och "talar lite med julen som tema". "Trots rektorns tidigare motstånd blir det således både präst och psalmsång i avslutningen. Den sistnämnda inklusive andra versen med texten "född är herren Jesus Krist, vår frälsare och Gud"."

Gunnel Alvhäll säger"- Jag är imponerad över kraften och engagemanget hos folket här i samhället. Kyrkan har en stark ställning. Det visar detta." No shit, Sherlock! Kanske lite väl stark kanske! Eller vad tycker ni andra?



Länkar till andra bloggar om: , , , , , , ,


Ordlös onsdag

image72

Länk till fler bilder i ordlös onsdag


Länkar till andra bloggar om: , ,

Tisdagstema-Horisont

                        image71
Här är min bild av en horisont. Jag skulle önska att det var den horisonten jag såg i dag, men det är det inte. Varken bokstavligt eller som symbol för något som "skymtar vid horisonten". Varma kvällar på stranden känns oerhört avlägset just nu! Här kan ni hitta fler bilder inom tisdagstema-horisont.

För övrigt blir jag glad över att t o m Jan Björklund har insett att friskolorna inte konkurrerar på lika vilkor, läs i GP och SvD. Min åsikt finns i inlägget "Skoldebatt del 2". Jag hoppas också att ni som är politiskt intresserade inte missar mina uppdateringar till inlägget "Regeringskris", eller föresten, för att njuta av Reinfeldts desperata julkalender behöver man inte vara direkt intresserad! :-)

Länkar till andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Kan vi prata bort våldet?

Aftonbladets planerade artikelserie "Stoppa våldet - sluta tiga" fick mig, och några andra, att fundera i dag!

Min första tanke var: F*n vad löjligt, som att vi skulle kunna prata bort våldet!
Jag tror inte att en person som är så förbannad att han är på väg att misshandla någon bryr sig ett skvatt om vad han har läst i tidningar. Det är ju inte så troligt att han stannar upp med näven höjd och tänker: "Vänta nu! Det här läste jag ju om i Aftonbladet häromdagen! Det här beteendet är helt fel, det är bättre att vi sätter oss ner och diskuterar saken över en kopp kamomillte!

Min andra tanke var: Fast å andra sidan styrs vi alla av den sociala acceptansen...
Det är mindre troligt att vi utför en handling som inte är accepterad i ett samhälle, eller inom en grupp, oavsett om det gäller att använda droger, svära eller slåss. Det är lätt att se att vissa beteenden är över- eller underrepresenterade inom olika grupper beroende på vad som anses vara acceptabelt.

Min tredje tanke var: Men varför är det återigen en kampanj om våldet mot kvinnor!
Jag blir så jäkla trött på dessa kampanjer! I mitt tidigare inlägg "Feminism vs Jämställdhet" skrev jag om makten och strukturen i samhället, men slutsatsen är densamma när det gäller våld. "Feminismen blir därmed kontraproduktiv genom att utmåla mannen, alla män, som fiender". "Om all den feministiska energin och kampviljan ägnades åt att bekämpa förtryck och orättvisor oavsett vem som drabbades så är jag övertygad om att vi skulle nå ett bättre resultat."

Nu har jag surfat runt och läst ett tag och funderat över saken. Jag är ganska övertygad om att vi inte kan prata bort det grova våldet. En person som är riktigt förbannad och har ett våldsamt beteende stoppas inte av vare sig artiklar i tidningar, kompisarnas åsikter eller hot om grova straff. Däremot kan vi troligen minska "vardagsvåldet" genom att vara öppna och säga ifrån på skarpen; i media, skolan och hemmet. Jag anser fortfarande att alla dessa kampanjer om kvinnovåld är fel. Våld är fel, oavsett vem det drabbar! Kvinnovåldskampanjerna stinker ofta av röstfiske eller lösnummerhets! Jag vill se artiklar om våld, och om man väljer att dela upp våldet i olika delar pga att det styrs av lite olika mekanismer så vill jag se att "våld i hemmet" inkluderar kvinnor, män och barn!

Läs också: Lite vrede om att våld är våld och varför Aftonbladets artikel kan vara skadlig, Artikel 19 som har en klar agenda, men har gjort bakgrundsresearch om de aktuella skribenterna och Bumblan om varför hon anser att våld mot kvinnor är värre än annat våld.

You say we're all the same, You don't even know my name
Sometime somewhere some man hurt you,
I'm one of them so I get stuck with the blame
You think you know about me, You don't know a damn thing about me
I'm not all men, just one man, I'm not all men                         Henry Rollins, "Wrong Man"

Länkar till andra bloggar om: , , , , ,

Dagens lycka

Konserter på små krogar där det verkligen handlar om svettig rocknärvaro, ös och öl!

 image68 image69
Länkar till banden på MySpace: A sudden burst of optimism och Orange Club

Dagens lycka är ett försök att se det positiva i vardagen, se även:
Kärlek, Musik, En god bok,

Länkar till andra bloggar om:
, , , , , , ,

Regeringskris

"Lägsta stödet för de borgerliga på 13 år" läser vi i DN och i Dagen kan vi läsa att Statsvetaren Sören Holmberg tror att de borgerliga är dömda att förlora nästa val.

Att moderaterna är medvetna om sitt misslyckande är tydligt. I både Aftonbladet och DN finns artiklar om en arbetsgrupp som ska komma med nya "spännande förslag" om "jobb, välfärd och kunskap" och på DN debatt försöker Filippa Reinfeldt hjälpa till genom att säga att "Vi moderater har haft fel fokus i vårdpolitiken".

Det finns andra som skriver bättre om det här, så ta och läs artiklarna och bloggarna som är länkade till dem. Jinge skriver t ex att "moderaterna riskerar bli hatade" och drar slutsatsen att "Regeringen tycks ha insett att loppet är kört redan och att de aldrig kan hämta in de nära 20 procent i väljarstöd som de skulle behöva för att behålla regeringsmakten. Därför tar man till ännu mer hänsynslösa angrepp mot arbetslösa, pensionärer, sjukskrivna och sjukpensionerade."

Själv undrar jag mest hur mycket alliansen hinner ställa till med innan de åker ut. En del saker går ju att rätta till i ett senare skede, men t ex utförsäljning av hyresrätter är svårt att återkalla. Av utredare som arbetar med regeringens planerade förändringar i skolan har jag hört att de stressar på planerna för att hinna införa nya lagar och förordningar innan nästa val...
--------------------------------
Uppdatering 3/12: Jag hade missat Helle Kleins ledare i Aftonbladet där hon tar upp problematiken med utförsäljningarna: "De säljer välfärden med årtiondets rea". Hon ger också exempel på svikna löften: "Akutvården i Södertälje blir privat, trots Fredrik Reinfeldts löften i valrörelsen om motsatsen. Samma sak i Täby. De få kommunala skolorna säljs. Moderaterna slumpade bort Tibbleskolan till ett vrakpris." I dagens huvudledare i DN tar man upp paret Reinfeldts nedtoning av privatiseringar inom såväl skola som sjukvård och skriver: "Men i dag när moderaterna har regeringsmakten och också styr många kommuner och landsting kommer den ideologiska frågan om driftsformer ofrånkomligen i retur."image70
--------------------------------
Uppdatering 4/12: Politikerbloggen har två "roliga" inlägg som berör ämnet! Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta när jag läser om Fredrik Reinfeldt som jultomte, desperat är bara förnamnet! KD riksdagsledamoten Sven-Gunnar Persson får mig i alla fall att vilja gråta med sitt erkännande om att det är normalt att blåljuga för att fiska röster under en valrörelse!
Aftonbladet: "Ska den moderata omvändningen tas på allvar måste man i grunden ompröva den världsbild som säger att marknaden per definition ökar kvaliteten. Förnyelsen måste innehålla mer än tomma ord."

Länkar till andra bloggar om: , , , , , , , ,

RSS 2.0