Betygshets

image169Ångvältspolitikern med korvstopparideal är igång igen.

Den här gången föreslår Björklund en ny betygsskala, med sju steg och bokstavsbeteckningar, samt obligatoriska betyg från år 6. (DN, AB, SvD) Man kan riktigt se framför sig vad han är ute efter; en återgång till gamla tider där de flitiga och framförallt lydiga eleverna sitter tysta i sina bänkar och hänfört lyssnar till kunskaperna som deras allsmäktiga lärare förmedlar! Alla är glada, flitiga och framgångsrika...

Problemet är att Björklunds idealbild aldrig har existerat. Det han ser framför sig är en skola som skickade vidare ca 10% av grundskoleeleverna till gymnasiet, att jämföra med dagens 98%. Han har inte förstått att dagens skola lyckas utbilda bra många fler kompetenta individer än man gjorde på "den gamla goda tiden".

Betygshetsen som Björklund står för medför att samhället, och i förlängningen skolorna, prioriterar de mätbara ämneskunskaperna och glömmer bort sin målsättning att uppfostra "samhällsdugliga", kritiska och analyserande individer samt att målsättningen med "en skola för alla" totalt skjuts i sank!

Att han dessutom fortfarande struntar i att försöka nå en bred överenskommelse är ju också så typiskt. (SvD, AB) Han är ute efter billiga politiska poäng och att införa något som bär hans namn; "Björklundsbetygen" eller något ditåt riktigt blinkar förblindande framför hans ögon.

Läs mer i mina inlägg: Skoldebatt del 1 - betyg och prov, Skoldebatt - Betyg del 2, Hård strid om skolbetygen, Björklund - skolans fiende nr 1 (?),

Sammanfattningsvis kan man säga att jag tycker att det här sätter fokus på fel område i skolan, att det är ett onödigt förslag eftersom vi redan har de instrument vi behöver och att hans ofullständiga idéer skapar en massa praktiska problem som kommer att kosta flera miljarder onödiga kronor att reda ut!

"- Jan Björklund har alltid anklagat alla andra för att stå för en flumskola, nu står han själv där och är flummig, säger Mats Pertoft, skolpolitisk talesperson för Miljöpartiet." (DN)

Fred på Freon Blog har skrivit tydligt om det nya förslaget och problemet med detta.


Länkar till andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Kommentarer

Kommentera gärna inlägget här.
Jag kommer att svara dig här i min egen blogg, så välkommen tillbaka!


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0