Klyftorna och segregationen ökar

Maud Olofsson kan tänka sig att barnbidraget inkomstprövas: "Inkomstgränsen skulle vara 240.000 kronor om året - föräldrar som tjänar under det får barnbidrag, de som tjänar mer blir utan". (DN)

Förslaget sågas av oppositionen och även av de andra allianspartierna. "- Det ökar marginaleffekterna och gör det mindre lönsamt att arbeta mera, till exempel gå från deltid till heltid, säger socialförsäkringsutskottets ordförande Gunnar Axén (m). (AB)

Många föräldrar är på goda grunder kritiska:
- Här sliter man för att få det att gå runt, har precis fått en lön på 20 500 kronor efter 18 års heltidsjobb. Jag har tre barn i åldrarna 8 till 15 som bor med mig varannan vecka. Vilken ekonom som helst förstår nog att det kan bli svårt att få det att går runt i dagsläget, skriver Signaturen "Zhara33". (AB)

Jag håller med om att gränsen på 20 000/mån för att erhålla barnbidrag är för låg. Men om man fördubblar den summan är väl inte förslaget så tokigt? Det skulle inte medföra att någon vare sig fick det besvärligare i vardagen än tidigare eller att man förlorade på att gå upp från deltid till heltid.

Vi måste ju göra något åt den ökande segregationen! Vi är på väg mot ett helt nytt Sverige som jag inte tror att någon vill ha. Rädda Barnen beräknar att en kvarts miljon barn lever i fattigdom i Sverige! 2005 fanns det 20 gånger fler fattiga barn i Rosengård än i Torslanda, att jämföra med 7 gånger fler 1991. (AB)

Jag har skrivit om segregation tidigare, med utgångspunkt i friskoleproblematiken. Det är ju inom skolan problemen visar sig tydligast i samhället. Jag har också skrivit ett inlägg om avgifter i skolan, och Rädda Barnen uppmanar nu "regeringen att ändra skollagen och göra skolan helt fri från avgifter." (DN)


Länkar till andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

Ordlös onsdag - Övervakningskamera

              image198

Länk till fler bilder inom Ordlös onsdag

Länkar till andra bloggar om: , , , ,

Skolkonkurser och köttbrist

image197Det är tuffa tider! Tre lovvärda kamper; för en bättre skola, för minskade sjukskrivningar och för en bättre miljö, kommer att innebära konkurser, omänsklig behandling av sjuka och köttbrist!

Jag såg precis "Skolfront" på SVT2 (repr 16/3 och 18/3) och de diskuterade överetableringen av gymnasieskolor. Om 7 år har antalet gymnasielever minskat med 25% samtidigt som antalet gymnasieskolor stiger stadigt pga att fler och fler friskolor etablerar sig.

Jag har skrivit om det här tidigare, och jag upprepar vad jag sagt: Den allt hårdare konkurrensen om elever kommer att medföra ytterligare falsk och vilseledande marknadsföring. Konkurserna som oundvikligen blir resultatet innebär att många elever kommer att tvingas byta skola, lärare och kamrater under utbildningen. I värsta fall kommer de att tvingas byta kommun eller förlora ett år när en ny plats inte kan ordnas.

Mats Gerdau (M), Utbildningsutskottet, sa i programmet: "Redan i dag läggs skolor ner för att elevantalet minskar och det kan man ju varken lasta den kommunala skolan eller friskolorna för."

Nej, precis, det är Utbildninsutskottet och regeringen som ska lastas! Man kan inte ge tillstånd till att starta så många skolor när man vet att elevantalet kommer att sjunka. Det är oansvarigt!

För övrigt tycker jag att ni ska läsa Aftonbladets artikelserie om "det nya tuffa Sverige". Jag vill absolut inte förringa vikten av mitt tidigare inlägg om tortyr, men om kampen om klimatet kommer att innebära slutet för köttätandet så är det tortyr! Ta min microugn, tvinga mig att sortera och fyll tanken på min bil med vad ni vill, men låt mig äta kött! Snälla....

Länkar till andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , ,

Tortyr

image196Tortyr som förhörsmetod är en svår och jobbig fråga som jag inte ens har orkat tänka på ordentligt...

I en insändare i SvD läser jag att president Bush tycker att tortyr som förhörsmetod är befogat eftersom man "kan få fram upplysningar som skulle kunna förebygga nya terrorattacker."

Leif Elinder argumenterar emot den ståndpunkten med i huvudsak logiska skäl; uppgifter lämnade under tortyr är inte tillförlitliga, oskyldiga riskerar att bli utpekade och i sin tur torterade och den "verklige terroristen får anledning att uppträda ännu mer extremt". Han berättar också att "John Rockefeller - ordförande i senatens underrättelseutskott - framför att han inte känner till ett enda fall där information som framkommit under förhör med tortyr skulle ha förhindrat ett terroristdåd."

Jag tänker att det väl ändå i första hand handlar om att kunna stå ut med sig själv som människa? Om att kunna respektera sitt samhälle, och därmed kunna hävda att man står på den i huvudsak "goda" sidan?

Om tortyr som förhörsmetod sanktioneras och beordras av regeringen, hur ska vi då dra gränsen mellan ont och gott? Mellan rätt och fel? Vem är terrorist, vem frihetskämpe och vem är det som kämpar för mänskliga rättigheter?

Politiker som ertappas med att handla tvärtemot sina uttalade värderingar tvingas omedelbart att avgå, varför gäller inte detsamma regeringar?

Länkar till andra bloggar om: , , , , , ,

Kommunarrest

image195Socialdemokraterna vill ha en lag som tvingar alla kommuner att ta emot flyktingar. Dessutom ska flyktingar under de första åren i Sverige inte fritt få välja var de ska bo. (AB)

- "Södertälje tar emot fler flyktingar från Irak än hela Nordamerika. Det håller inte", sa Mona Sahlin på en pressträff. (SvD) "- När flyktingarnas introduktionstid är över ska även de vara fria att flytta dit de vill och kan. Men de första ett till två åren måste vi se till att de placeras i en kommun där det inte redan är trångbott, och där Migrationsverket bedömer att det finns en arbetsmarknad som passar flyktingens yrke och utbildning från hemlandet". (DN)

Förslaget har kallats "kommunarrest" (SvD) och jag tycker inte om tanken på tvång överhuvudtaget, men ändå... Vi måste ju se till att de som kommer hit får de bästa förutsättningarna att skaffa jobb och bostad. I Södertälje startar man en kommunal arbetsförmedling, och den lösningen känns mer lockande.

"- Vi anställer folk på vårt näringslivskontor som ska jaga praktikplatser och lediga jobb, vi inrättar samarbeten med ett flertal kommuner som behöver arbetskraft och kan erbjuda bostäder", säger kommunstyrelsens ordförande Anders Lago. (LT)
Länkar till andra bloggar om: , , , , , ,

Psykbryt av kollektivtrafiken

image194En eller två gånger i veckan åker jag från Södertälje till Lärarhögskolan i Stockholm. Resan tar drygt en och en halv timme med kollektivtrafiken, jämfört med 20-25 minuter med bilen. "Något ska man ju göra för miljön", har jag tänkt och stått ut med buss, pendeltåg och tunnelbana... Men det vete f*n om det inte är nog nu!

I dag betalade jag alltså 90 kronor för att ta mig fram och tillbaka. Jag skumpade fram i ett gammalt dragigt tåg i alldeles för intimt sällskap med andra stressade kollektivkämpar, blev knuffad genom centralen och fick äran att stående avnjuta stadens tunnelbanesystem...

Är det bara jag som ser hur centralstationen ser ut föresten?! När jag föstes fram mot tunnelbanan var det enda som hindrade mig från att skrika högt att jag hade skön musik i öronen som avskärmade mig från misären runt omkring mig!

För att avsluta lite gladare så bjuder jag på en av de sköna låtarna som räddade mitt psyke i morse. Londonresan fick mig att snöa in på Brittpop, så här kommer Kaiser Chiefs:

                                         
Länkar till andra bloggar om: , , , , , ,

Surt sa alliansräven!

image192Det finns även andra ordspråk att hänvisa till när det gäller alliansens situation, t ex "Den som gapar efter mycket..."

I november-december skrev jag flera inlägg om regeringskrisen, och inte har det blivit bättre!

Stina Lundberg Dabrowski undrar varför regeringens ministrar "gång på gång" tackar nej till att medverka i debattprogram. "Är det en PR-strategi från regeringens sida att inte möta oppositionen i de känsligaste och mest kritiserade frågorna?" (Exp)

Kraftiga protester mötte Fredrik Reinfeldt när han besökte ett gymnasium i Göteborg. (SvD) På presskonferensen hade han antagligen körens "- Hata, hata! Reinfeldt tar våra pengar" fortfarande ringande i öronen när han lanserade moderaternas nya satsning "Välkommen till verkligheten"; Ja, det kan man ju säga!

Moderaterna föreslår i dag att barnbidraget ska delas lika mellan föräldrarna (SvD) och liksom gårdagens utspel av Folkpartiet verkar det vara en nonsensfråga: "Moderaternas förslag är som att sila myggor och svälja kameler, tycker socialdemokraternas ledare Mona Sahlin. - De här är bara en fånig detalj som är löjeväckande, säger Sahlin." (AB)

Ta tag i någonting viktigt istället! Eller blir det då alltför uppenbart att samarbetet som allianspartierna var så stolta över har totalhavererat?


Länkar till andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Bara Folkpartiet har tvångstankar

image146Gårdagens utspel (DN) om att tvinga invandrarflickor att delta i undervisning mot sina föräldrars vilja möter tack och lov massivt motstånd med samma hänvisning som min. (se gårdagens inlägg)

"Inget borgerligt gehör för fp:s skolförslag" (SR)

"Folkpartiets förslag kritiseras av allianskamraterna, social­demokraterna och Lärarförbundet." (AB)

Dessutom har Björklund återigen sparkat in en redan öppen dörr. Länstidningen i Södertälje har ringt runt till skolledare, och ingen känner igen problemet, "-Jag fattar inte vad det här är för något. Jag har i alla fall inte befriat en enda elev under mina 31 år som rektor, och inte heller fått några ansökningar om det, säger till exempel Hovsjöskolans rektor Tom Hagman." I Malmö verkar situationen vara densamma (Sydsvenskan) och vi som såg Aktuellt i går vet att man på Rinkebyskolan löst problemet på ett föredömligt sätt; genom dialog och smidighet.

Länkar till andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

Nya utspel

image191Han har gjort det igen! Björklund sätter återigen ner foten utan att för den sakens skull ha kontakt med verkligheten. Dagens utspel på DN debatt lyder:

"Tvinga invandrarflickor att delta i sexundervisning"
"Nytt förslag från Björklund och Sabuni: avskaffa rätten till befrielse från idrottstimmar och sex- och samlevnadsundervisning i skolan. Rätten till befrielse från olika lektioner i skolan av religiösa och kulturella skäl eller på grund av elevens inställning eller hemmiljö ska helt avskaffas enligt ett folkpartiförslag som läggs fram i dag."

Uppenbarligen är det fler än jag som är trötta på Björklunds ständiga utspel och på hans föreställning om att regler och tvång är lösningen på alla problem:

"- Ska polisen hämta eleverna då, eller? Ska de kastas ner i bassängen? Det är oerhört viktigt att skapa dialog mellan skolan/samhället och föräldrarna." (Eva-Lis Preisz, ordförande i Lärarförbundet i DN)

Marie Granlund, vice ordförande i riksdagens utbildningsutskott kommenterar även hon i DN och "hon ser, säger hon, med "misstänksamhet" på utspelet i DN Debatt, och påpekar att de flera gånger på kort tid föreslagit saker som "andats främlingsfientlighet"."

För att inte hamna i en debatt om det verkligen är rätt att invandrarflickor inte deltar i simning eller sexualundervisning så vill jag klargöra att vi alla (Lärarförbundet, andra politiker, jag och troligen de flesta människor i det här landet) har samma mål. Vi vill alla att invandrarflickorna ska kunna delta i den obligatoriska undervisningen, att skolkande elever återvänder till skolan och att resultaten i skolan förbättras; det är Björklunds lösningar som är problemet! De andas en riktigt unken människosyn och är dessutom inte förankrade i en realistisk verklighet!

Om det verkligen är så många invandrarflickor som inte deltar i undervisningen så är det bra att det uppmärksammas, men Björklund borde ha sagt något i stil med: "Skolan måste skapa en bättre relation till dessa familjer så att man lyckas förklara varför det är viktigt att flickorna deltar och skolan måste bli bättre på att hitta smidiga lösningar på problemet som gör att alla känner sig bekväma med att låta sina barn gå till skolan. Jag tycker att vi tillför extra pengar till utbildning i kulturella frågor på de skolor där problemen är som störst."

Läs även mitt tidigare inlägg "Björklunds fotarbete".

Länkar till andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Ordlös onsdag - Förvånad i London

       image193

Fler bilder inom denna veckas Ordlös onsdag
Länkar till andra bloggar om: , , , ,

Tisdagstema - Fritid

       image189
Såg precis att veckans tisdagstema är "fritid". Jag älskar att resa på min fritid och slänger därför upp ett par bilder från London där jag var förra veckan. Det var riktigt vårigt och skönt! Fler bilder kommer snart!

Tidigare bilder finns här:
Tisdagstema-Last, Tisdagstema - Längtan, Tisdagstema-Ensam, Tisdagstema-Yta, Tisdagstema-Stor, Tisdagstema-Horisont, Tisdagstema-Okänd, Sommarbilder, Höstbilder, Cafébilder, Ordlös onsdag 1, Ordlös onsdag 2, Ordlös onsdag 3, ordlös onsdag 4

Länkar till andra bloggar om: , , , , ,

Melodi i repris?

image188Vilket drama runt melodifestivalen! Är det alltid så här? Björn får inte vara med och ordkrig mellan Nordman och Carola... Själv förstår jag inte själva grejen med "Andra chansen". Om inte låtarna var tillräckligt bra första gången... Ska man gå efter tittarnas åsikter verkar det lika bra att skippa låtarna och bara köra Björn på lördag; gärna för mig!

Moderaterna verkar i alla fall förstå att ett av Björklunds förslag är helt galet, kanske dags att de ser över de andra tokigheterna också!

Israel fortsätter att jobba för Hamas genom att säkra tillgången på självmordsbombare och terrorister... Håller USA en grundkurs för sina närmast allierade? "How to make a terrorist and secure your future wars"...

Något annat jag missat medan jag var borta?
London var vårigt och underbart föresten! Bilder dyker upp inom kort.
Länkar till andra bloggar om: , , , , , , , , ,

RSS 2.0