Lärare får skadestånd

Åh nej, vad jobbigt! Nu dyker det upp en viktig skolnyhet mitt i julstöket! :-)

"Svartlistad lärare får skadestånd. Strömsunds kommun hade två lärare att välja på - en behörig och en obehörig. Jobbet gick till den obehöriga. Beslutet överklagades och nu tvingas kommunen betala skadestånd. "Vi kommer att kräva minst en halv miljon kronor", säger lärarens advokat till DN.se." Lärarfacken håller med och säger i en annan artikel i DN att "Hovrättens besked är mycket viktigt och visar att kommunerna måste följa skollagen. Allt för ofta anställs obehöriga lärare i stället för behöriga."
image116
Så långt är jag med, men varningsklockor ringer som bjällerklang i öronen! Jag anser helt klart att man ska anställa utbildade lärare och håller med Eva-Lis Preisz på Lärarförbundet när hon jämför med läkaryrket och säger:  "Ingen skulle drömma om att anställa en läkare utan utbildning".

Läser man ytterligare en artikel så bekräftas varningsklockorna. Strömsunds kommunchef PO Eriksson säger: "- Det här är helt befängt". "Även om hon hade varit ensam sökande så hade hon aldrig fått jobbet. Då hade vi inte anställt någon alls." "Anledningen till att Strömsunds kommun nekade henne anställning är enligt PO Eriksson att kvinnan inte var lämplig för jobbet. - Hon har arbetat hos oss som vikarie tidigare och vi ansåg att hon inte hade de rätta kvalifikationerna, säger han."

Japp, det är skillnad på att vara behörig och att ha rätt kvalifikationer! Behörighet kan inte alltid gå först! Det finns alldeles för många olämpliga lärare med behörighet! Däremot så behöver man ju inte ge de obehöriga lärarna fasta tjänster. Ge dem tidsbestämda tjänster och erbjud dem att utbilda sig under tiden.


Länkar till andra bloggar om: , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Martin Sandberg

Instämmer helt och fullt. Elever har rätt till lärare som är både behöviga och lämpliga (och med tanke på hur det ser ut på lärarhögskolorna förutsätter det ena inte det andra). Lika viktigt som du säger att de obehöriga som anställs (obehörighet är ett mycket vitt begrepp - från att sakna examensarbete till inte en jäkla högskolepoäng överhuvudtaget) får möjlighet och avkrävs behörighet för fast tjänst.

God Jul Chrille, hörs efter nyår!

http://svensklararen.blogspot.com
(länk vi gärna ser på din sida! Kom igen nu, Christer! Länka upp dina bloggkompisar! Lärarbloggare in the world - unite!

2007-12-23 @ 19:07:04
URL: http://svensklararen.blogspot.com
Postat av: Christer

"Behövig" var ju ett nytt, och i sammanhanget ganska passande, ord! :-)

Jag har inte kommit mig för att länka till någon av mina favoriter ännu, men det kanske kommer i mellandagarna!

Nu är det julklappsinslagning och kanske lite rim på schemat! Ha en god jul själv Martin!

2007-12-23 @ 19:29:09
URL: http://christermagister.blogg.se/
Postat av: Pontus

haha, som Olof till exempel, obehörig men jävligt bra ;) (om du var med när han var på skolan?) Det fanns ju några lärare man ville pröva en galjotin på även fast dom var behöriga...
God Jul påre, lär väl synas i dimman imorn ;) ?

2007-12-24 @ 21:42:09
URL: http://Pontmeisters.blogg.se
Postat av: Martin Strömberg

Nu är det ju så att skollagen direkt anger att skolarna ska anställa behöriga (utbildade) lärare så snart sådana finns att tillgå bland de sökande. Skolorna får bara avstå från att anställa en behörig lärar, för att anställa en obehörig, om det är klarlagt att den behöriga är olämplig. Så frågan är enkel. Riksdagen har redan bestämt att lärarna ska vara behöriga. I och för sig inte märkvärdigare än att läkare, bilskollärare, elmontörer, piloter och andra måste ha föreskriven utbildning. Amatörism är inte något som hör hemma i skolans värld.

2008-01-02 @ 12:50:10
Postat av: Christer

Martin Strömberg: Som jag skriver så håller jag helt med om att man i första hand ska anställa behöriga lärare. Det jag är ute efter är ju att det ska fungera som du skriver; att man kan anställa en obehörig lärare tillfälligt om det saknas lämpliga behöriga. Att den här läraren får rätt till skadestånd och att den domen antagligen blir prejudicerande visar ju däremot att det inte är så.

2008-01-02 @ 18:46:47
URL: http://christermagister.blogg.se/

Kommentera gärna inlägget här.
Jag kommer att svara dig här i min egen blogg, så välkommen tillbaka!


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0