Tillfälligt (?) avbrott...

Jag testar en ny blogg, besök mig gärna där!

image204

Prov och betyg

image203På DN debatt finns i dag en intressant text om "betygsliknande tester".

I Haninge kommun har man infört matematikprov i år 3 och lyckats höja andelen godkända elever från 53% det första året till 70% året därpå. På en skola lyckades man höja resultatet från 29% till nästan 96% godkända elever!

Den huvudsakliga förklaringen är att proven "sätter en standard eller ambitionsnivå och tydliggör på så sätt vad som är målet med undervisningen". Det är alltså inte i första hand eleverna som har påverkats av införseln av prov, utan lärarna: "proven tydliggör uppdraget för lärarna. De påverkar hur lärarna lägger upp sin undervisning. De påverkar vad lärarna undervisar om." Man har också lyckats få kommunens politiker intresserade av kunskapskontrollerna och de diskuterar nuförtiden inte bara ekonomi, utan även hur det går för eleverna i skolan!

Det här är förstås utmärkt och borde vara en självklarhet i alla skolor. Jag vill bara understryka det som sägs i texten om provens utformning:

- Eftersom proven påverkar lärarnas arbete i så hög grad är det viktigt att de mäter rätt saker, på rätt sätt. Dåliga prov som mäter fel saker leder till en katastrof, oavsett vad provresultaten visar. Därför är det viktigt att skolorna använder prov utformade av proffs, liksom man i Haninge har använt prov utformade av PRIM-gruppen.

Sedan vet jag inte riktigt vad det här har med betyg att göra... Att man mäter elevernas kunskaper inom vissa områden är inte detsamma som att sätta betyg. Ett provresultat kan visa på en konkret lucka i elevens kunskap som man därmed kan åtgärda. Att sätta rättvisa betyg som verkligen säger något om elevens kunskaper och färdigheter är en helt annan femma.

Läs mer om betyg i mina inlägg: Skoldebatt del 1 - betyg och prov, Skoldebatt - Betyg del 2, Hård strid om skolbetygen, Björklund - skolans fiende nr 1 (?), betygshets,

Blogge Bloggelito har också skrivit ett intressant inlägg om betyg.


Länkar till andra bloggar om: , , , , , , ,

Björklund chockar!

image202Björklund slår till med att för första gången lägga fram ett förslag som får G i betyg av mig! Alla hans övriga förslag har varit långt ifrån godkända. Det har blivit IG efter IG här i bloggen och jag har pendlat mellan bedömningarna att han har missförstått själva frågan, bara plockar billiga poäng på nonsensfrågor, är okunnig, saknar verklighetsförankring eller t o m att han är rent ondsint...

Förslaget om lärarlegitimation får däremot klart godkänt! (SvD) Visserligen verkar det onödigt krångligt att behöva ansöka hos Skolverket, men i alla fall! Grattis Jan! :-)

Länkar till andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

"Forum för statlig propaganda"

image201Ryggen är fixad med akupunktur! Helt sjukt skönt!

Jag måste snabbt kommentera det här med alliansens 40 miljoners satsning på antikommunistpropaganda (AB, DN)... Helt sjukt galet!

Att låta politisk ideologi styra undervisningsmaterialet är något som endast diktaturer brukar ägna sig åt!

Folkmord och brott mot de mänskliga rättigheterna har skett, och sker, inom alla politiska system och inom alla religioner. Att jämföra detta med den tidigare skriften om nazismen, som på SvD´s ledarsida, är bara löjligt. (Även P.J.) Det finns väl ändå inget aktivt parti i Sverige som framhåller de gamla kommuniststaternas regimer som något eftersträvansvärt och förnekar deras folkmord?

Det här är så självklart att jag nöjer mig med detta, läs artiklarna och förundras!
"Over and out!"
Länkar till andra bloggar om: , , , , , , ,

Ont i ryggen!

image200Jag har varit dålig på att skriva här de senaste veckorna...

Dels tappar man ju sugen när det är så mycket strul med bloggportalen, men jag har också haft vansinnigt ont i ryggen! Att sitta ihopsjunken framför datorn någon längre stund har inte varit ett alternativ.

I morgon ska jag i alla fall till en naprapat och jag hoppas på att kunna studsa hem med lätta steg efter det besöket!

I´ll be back soon!

RSS 2.0