Alliansens sammanbrott?

image144Klarar de av att hålla ihop det här? Förtroendet att bilda regering fick de till stor del genom att måla upp en bild av en enig allians. Att de inte haft en bra start är helt klart och de sista dagarna har ytterligare två ganska klara sprickor uppdagats.

Dels det här med homoäktenskap som jag skrev om häromdagen. Frågan är tydligen svår att lösa för regeringen. "Kristdemokraternas huvudlinje är att alliansen inte ska fatta något beslut före nästa val, eftersom frågan inte finns med i det borgerliga valmanifestet." KD begär en folkomröstning, vilket de andra partierna inte tycker är en bra lösning. "Men hur regeringen ska lösa tvisten kan Björklund inte svara på idag. - Det är för tidigt att i dag bedöma hur det här slutar. Jag varken vill eller kan spekulera i hur förhandlingarna kommer att avlöpa." (SvD) I Aftonbladet finns nu ytterligare två artiklar som förklarar läget, "Alliansen måste enas om homoäktenskap" (AB) och "Homosexuella ska få visa sin kärlek" (AB).

Sedan har vi det här kärnkraftsuttalandet från den 11 jan, "Sverige måste bygga fyra nya kärnkraftverk". "Beslut om att häva nybyggnadsförbudet för kärnreaktorer bör fattas av riksdagen direkt efter valet 2010."I ett första skede måste vi satsa på fyra nya kärnkraftsreaktorer. Därtill bör de tio nu existerande reaktorerna successivt ersättas med nya reaktorer." (DN) Det uttalandet gjorde att vi i dag kan läsa kommentaren "Jan Björklund drabbad av intellektuellt sammanbrott" i DN, där centerpolitiker "anklagar folkpartiet för att skada klimatarbetet".

Utan att gå in ytterligare på sakfrågorna så undrar jag alltså; vad tror ni? Klarar de av att hålla ihop alliansen? Och vad händer annars?

Länkar till andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Tobias

Vänsterpartiet gnäller jämt på vad sossarna gör och kallar dom hånfullt för "moderater med ett samvete". Kan dom "samarbeta" så kan alliansen.

Man måste inte tycka exakt samma sak för att samarbeta. Nä, det här är en bris mot samarbetssvårigheterna sossarna har haft med vänstern. Miljöpartiet har tagit initiativ till förtroenderöstning både 1998 och 2002 t.ex.

2008-01-15 @ 22:27:05
Postat av: Christer

Man kan ju hoppas att du har rätt. Ingen vinner på en skakig regering så här tidigt! Skillnaden är väl att både MP och V varit ganska svaga i sitt förhållande till S i samarbetet. I alliansen är det inte lika tydligt vem som styr, det är nästan så att man tror att Björklund är kapten!

2008-01-15 @ 22:44:51
URL: http://christermagister.blogg.se/

Kommentera gärna inlägget här.
Jag kommer att svara dig här i min egen blogg, så välkommen tillbaka!


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0