I don´t like the drugs...

image162Ja, herregud. Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta!

Det privata vårdföretaget Hälsokällan försöker locka kunder med allsång! (LT)

Om utvecklingen fortsätter åt samma håll som friskolorna gjort så kommer vi snart se annonser av typen: "Läkarintyg varje gång!" och "Välj själv vilken medicin du ska ha, vem vet bättre än du?!".

I Eslöv har en läkare som dömts för att ha skrivit ut narkotikaklassade läkemedel på felaktiga gunder överklagat med hänvisning bl a till att han vill "ha prövat om han har brustit mot vetenskap och beprövad erfarenhet eftersom han varit ute i ett gott syfte." (SydSv) Får han rätt i det så blir det ju svårt att ha några regler överhuvudtaget!

                    "You and I are underdosed and we're ready to fall image163
                      Raised to be stupid, taught to be nothing at all
                      I don't like the drugs but the drugs like me

                     There's a hole in our soul that we fill with dope
                     And we're feeling fine
                     I don't like the drugs but the drugs like me"

                     Marilyn Manson

Dessutom misstänks var tionde privatläkare för ekonomiskt bedrägeri (DN), så det är ett problematiskt område det här!

För övrigt är det sorgligt att vi gått så långt att skribenter börjar propagera för att inte alla borde ha rösträtt! (Exp)

Länkar till andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Tisdagstema - Ensam

Att vara ensam kan vara långtråkigt, hemskt och förödande, men också som en bal på slottet! En dag förra hösten gick jag ut i ett naturreservat med min lilla bärbara kamera och skulle fota. Jag hittade en bänk och hade en riktigt skön ensam stund! Tur att man har självutlösning, det kan behövas när man är ensam... ;-)

                 image156
                 image157
            Lägger upp några klickbara bilder från samma tillfälle:
                 
Länk till fler bilder inom Tisdagstema-Ensam

Vill ni se fler av mina bilder finns de bl a här:
Tisdagstema-Yta, Tisdagstema-Stor, Tisdagstema-Horisont, Sommarbilder, Höstbilder, Cafébilder, Ordlös onsdag 1, Ordlös onsdag 2, Ordlös onsdag 3

Länkar till andra bloggar om: , , , , , ,

Skolor som tvingas stänga

image127Elevantalet sjunker de närmaste åren och i dag läser jag att var femte gymnasieskola är hotad (SvD, AB, SSv).

"- Det handlar troligtvis om både fristående och kommunala skolor som läggs ned. Det är framför allt tufft för den enskilda eleven som kanske tvingas byta skola eller vänta för att kunna gå en speciell inriktning man påbörjat, säger Lage Åström, undervisningsråd på Skolverket". (SvD)

I media tar man också upp risken med att den allt hårdare konkurrensen kommer att medföra ytterligare falsk och vilseledande marknadsföring. "- Marknadsföringen är redan ett problem, att man försöker locka eleverna med olika fringisar - till exempel gratis körkort och resor - och inte alltid med kvaliteten på utbildningen, säger Lage Åström." (AB)

I Aftonbladet lockar man med rubriken "Så bra är din skola. Här är skolorna med högst snittbetyg" på Plus sidorna. Det är ett tydligt exempel på problemen som jag skrivit om tidigare (framförallt i inläggen "Skoldebatt del 2", "Friskolor (forts)" och "Friskolor och segregation"); att en skola delar ut höga betyg betyder inte att den är bra! Det ingår i konkurrensproblematiken!

Som Lage säger ovan så är det framförallt synd om de elever som tvingas byta skola. Överetableringen av friskolor kommer alltså att medföra att många elever förlorar ett, eller flera, år eftersom deras skola plötsligt stänger. Det finns ju ingen anledning att tro att inte samma utveckling gäller grundskolan, och då står vi inför ett jätteproblem i de kommunala skolorna! Om en friskola tvingas stänga är ju nämligen den kommunala skolan skyldig att ta emot eleverna. Då står man plötsligt där med en stor grupp elever som måste beredas plats på något sätt, inom befintlig budget... Inte en lätt situation för någon; tro mig, jag har varit med om det!

Länkar till andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Homoäktenskap i kyrkan?

image108Nu blir jag lite upprörd! Jag har skrivit flera inlägg om homoäktenskap, och om hur frågan har påverkat regeringsalliansen (främst i inläggen "Homoäktenskap" och "Hotet mot Alliansen"). Jag har frågat mig vad debatten egentligen gäller. Är det lagstiftning, makten över ordet "äktenskap" eller religion? Jag tycker nämligen att det är väldigt luddigt i media, se t ex artiklarna i Aftonbladet, Expressen 1 och Expressen 2. Man säger att kd är emot, men inte varför. I ett inlägg som heter "Därför säger kd nej till homoäktenskap" i Expressen kan man läsa att det beror på att "homoäktenskapen är första steget mot månggifte" och att äktenskapet "är till för att skapa äkta barn". Två dåliga argument tycker jag, men jag kan ändå respektera att kd kämpar för sina åsikter och inte låter sig köras över.

I mitt inlägg "Homoäktenskap" frågade jag: "Någon som vet om den här lagändringen även skulle "tvinga" kyrkor att viga homosexuella?", men fick inget svar. Nu kommer jag till det som gör mig upprörd och förbannad! I dagens Länstidning (Södertälje) läser jag att kristdemokraternas gruppledare i Södertälje, Robert Halef, säger:
"- Vi har partnerskapslagen som är juridiskt likställd med äktenskapsbalken. Det här handlar om vigselrätten och ceremonin i kyrkan."

Stämmer det så är det klart att de kristna är upprörda och förbannade, precis som jag! De är förbannade för att staten lägger sig i deras tro, och det är jag också! Jag håller inte alls med dem, men jag är förbannad för att vi ens tar med religiösa aspekter i vårt lagstiftande! Som jag skrev i mitt tidigare inlägg: "I så fall är min åsikt klar; våra lagar ska inte ta någon hänsyn till religion. Vi ska stifta lagar efter andra kriterier. Jag tycker inte heller att vi ska tvinga någon kyrka att viga homosexuella. Det är upp till dem, och om kyrkans åsikter inte överenstämmer med medlemmarnas så är det ju bara att gå ur!"

Länkar till andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Hotet mot Alliansen

image144För ett par veckor sedan skrev jag inlägget "Alliansens sammanbrott?" och frågade mig själv, och Er, om Alliansen skulle klara av att hålla ihop sitt sammarbete. De två nya sprickorna skapades av Björklunds kärnkraftsuttalande och kristdemokraternas rigida hållning i frågan om homoäktenskap. I Expressen kan vi nu läsa:

"Frågan om homoäktenskap har skapat en djup spricka i regeringen. Kristdemokraterna är på väg att ge upp hoppet om en uppgörelse. Nu talar lokala partipampar öppet om att lämna Alliansen.

- Detta är värt att spräcka regeringen för, säger Kjell Svedman, som nyligen lämnade ordförandeposten för kristdemokraterna i Västernorrland."

Kristdemokraterna håller alltså fast vid sin åsikt trots att de har svagt stöd av folket (AB), vilket vinner min respekt trots att jag inte håller med i sakfrågan.
(Se bl a inlägget "Homoäktenskap")

"- Frågan är viktigare för oss än vad kärnkraften är för centerpartiet. Vi kan inte kompromissa med en grundläggande värdering. Då är det bättre att vi frånsäger oss makten, säger Per-Olof Hermansson, kd-ordförande i södra Västra Götaland." (Expressen)

Det är väl det som är det viktiga i det här skulle jag tro; det handlar om olika åsikter i de grundläggande värderingarna. Både när det gäller homoäktenskap och kärnkraft. I en ny undersökning visar det sig nu att Alliansen tappar allt fler sympatisörer (DN) och att kd riskerar att hamna under riksdagsspärren (AB) och min fråga kvarstår; Klarar de av att hålla ihop Alliansen? Och vad händer annars?

Länkar till andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Rockbjörnen

Kom precis hem från Hovet där jag sett utdelningen av en massa Rockbjörnar. Det var en riktigt trivsam och rolig show överlag. Det är ju långtifrån allt jag gillar, men variation är alltid trevligt! Jag hade ståplats och tack vare att scenen sträckte sig tvärs över hela parkettytan så innebar det att man kunde stå så nära man ville. Halva nöjet med showen var att se alla hysteriska fjortisar springa efter sina idoler! :-)

Sahara Hotnights var nog gladast över sitt pris som "Årets svenska grupp", eftersom de var så besvikna tidigare. Jag tycker däremot inte att de är värda priset direkt, tröströster? Jag var mest imponerad av Linda Lampenius rygg (dags att börja träna!) och mest lättad över att inte Kent dök upp och tog emot sitt pris! Läs mer om utdelningarna i Aftonbladet. I Sydsvenskan kan ni se bilder på Ola Salos skägg, och kanske lämna en kommentar! Själv tycker jag att det är OK, men att han ser bättre ut slätrakad; bara ett "VM-skägg"? :-)

        image155

Länkar till andra bloggar om:  

Ordlös onsdag - Vilket ös!

                     image151
              image152 image153 

Länk till andra bilder inom "Ordlös onsdag"

Vill ni se fler av mina bilder finns de bl a här:
Tisdagstema-YtaTisdagstema-Stor, Tisdagstema-Horisont, Sommarbilder, Höstbilder, Cafébilder, Ordlös onsdag 1, Ordlös onsdag 2

Länkar till andra bloggar om: , , , , ,

Tisdagstema - Yta

                      image150
Jag har klurat på veckans tema under dagen utan att få inspiration. När det bara var en halvtimma kvar av tisdagen kom jag på att en av de mest spännande ytorna kastade sitt sken in genom fönstret, så jag grabbade kameran och gjorde ett försök. Inget mästerverk, men jag är med! :-)

Länk till andra bilder inom Tisdagstema - Yta

Vill ni se fler av mina bilder finns de bl a här: Tisdagstema-Stor, Tisdagstema-Horisont, Sommarbilder, Höstbilder, Cafébilder, Ordlös onsdag 1, Ordlös onsdag 2

Länkar till andra bloggar om: , , , , ,

Seven Deadly Sins

image149I går blev jag utmanad av Janis. Utmaningen består i att skriva sju sanningar om dig själv, och efter att ha sett utmaningen behandlad på flera bloggar så förstår jag att det handlar om lite obehagliga sanningar.

Jag har faktiskt nappat på utmaningen, men faktum är att texten blev lite personligare än jag har lust att lämna ut här på bloggen. Jag startade en utmaning om positiva och negativa egenskaper i december som jag kallade "Min önskelista, på DIG" och den säger en hel del om mig. Jag når nog i ganska hög grad upp till mina egna "krav" på andra. Sedan är jag nerlusad med negativa egenskaper och erfarenheter, men de håller jag som sagt lite privatare än så här.

Jag sammanställde de utmanade bloggarnas åsikter i inlägget "Den perfekta människan" och jag kan väl tillägga att av de negativa punkterna där så är det mest "avundsjuka", "överkänslighet" och "passivitet", i form av att jag alltid skjuter upp tråkiga och jobbiga saker, som jag känner att jag behöver jobba med just nu... 

När det gäller fortsättningen på utmaningen så säger jag som Janis; om någon känner sig manad så läser jag med intresse, men jag kräver det inte av någon.

image87Varför jag passar på att göra reklam för Traveling Wilburys? Jo, två höjdarskivor med supergruppen, bestående av George Harrison, Bob Dylan, Tom Petty och Roy Orbison, har remastrats och släppts på CD och en av dem innehåller låten "7 Deadly Sins"...såklart! :-)

Länkar till andra bloggar om: , , , , , , , ,

Kärnkraft, stenkastning och homofobi

image148Stenkastningen mot bussar i Södertälje fortsätter, med inställda turer som resultat. "Swebus fick in larmet om måndagskvällens stenkastning klockan 20.43. Det som förstördes av stenkastningen var både backspegeln och fönsterrutan längst fram, där man går in i bussen." (DN) Jag har skrivit om det här tidigare (del 1, del 2) och efterlyst både ett samarbete mellan olika aktörer och åtgärder för att ge ungdomarna något att göra på fritiden. Glädjande nog händer det nu något inom båda områdena :

"Lugna gatan ska finnas i Södertälje på kvällar. Polis och väktare ska göra riktade insatser i särskilt utsatta områden och Swebus och SL kommer att polisanmäla alla händelser. Man kommer också att försöka nå unga genom att informera i skolorna om konsekvenserna av stenkastning, och polisen har öppnat en tipstelefon - 08-401 83 50 - dit den som vet något om skadegörelsen mot bussarna i Södertälje kan ringa." (DN)

Kultur- och fritidsnämnden i Södertälje har fått ett ökat bidrag på 2 miljoner kronor för ungdomssatsningar. De ska användas till "ökat öppethållande på Fornbacka och Hovsjös fritidsgårdar" och två andra ungdomssatsningar som ni kan läsa om i LT.

image147I går skrev jag inlägget kärnkraftskatastrofen. I kommentarerna fick jag påpekat för mig att jag var både dåligt påläst och att det verkade som att jag förutsatte en katastrof... Jag erkänner mig skyldig på båda punkterna! Som jag förklarade i en egen kommentar grundar sig min åsikt på rädslan som jag upplevde efter Tjernobylolyckan, och det kommer nog att krävas en hel del för att bli av med den!

Efter publiceringen av undersökningen i DN som visade att varannan svensk var positiva till att bygga ut kärnkraften var Björklund "positivt förvånad" av stödet och Peter Eriksson var lika förvånad, fast inte positivt. (DN) Peter Eriksson tyckte att folket behövde utbildas i frågan, och det håller jag med om!

Det som gör det svårt för mig är att kärnkraftskritikerna kommer med en massa trovärdiga anledningar till att det finns en säkerhetsrisk; den mänskliga faktorn, terrorism och problemen med såväl själva uranbrytningen som förvaringen av avfallet. (DN, DN) Kärnkraftsförespråkarna säger bara att det inte finns någon risk... Eller talar om miljö- och ekonomiska fördelar (DN) Det känns inte som att de spelar med öppna kort riktigt. Jag tror att de måste erkänna att en risk finns, men förklara varför de ser den som försumbar om jag någonsin ska ändra åsikt. När jag har samlat mod ska jag läsa igenom länkarna som Johan Simu bidrog med i mitt förra inlägg och får säkert anledning att återkomma i frågan. Jag inser att min rädsla säkert är större än befogat men tror samtidigt att det finns en risk; frågan är om risken är värd att tas.

För övrigt undrar jag om Annelie Enochson verkligen bör inneha plats 227 i riksdagen... Inte kan kd tillåta att man "Drar paralleller mellan incest och homosexualitet"?!
Länkar till andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Kärnkraftskatastrofen

image147Jag är lite nyfiken på hur ni tänker! Enligt DN tycker varannan svensk att vi ska bygga nya kärnkraftverk, trots att de vi har inte klassas som säkra (DN) och att frågan om slutförvaring är långtifrån löst. Om ni är positiva till att bygga nya kärnkraftverk, vad är eran inställning?


1) "Vi hinner hitta en lösning innan katastrofen sker!"

2) "När katastrofen inträffar är jag död sedan länge!"

3) "En katastrof kommer inte att inträffa!"

För egen del så tror jag inte att alternativ 3 är realistiskt att tänka sig. Bevisligen är det den mänskliga faktorn som är det största hotet mot själva kärnkraftverken, men även terrorism är en möjlighet. När det gäller slutförvaring av avfallet så har jag svårt att tro att vi kommer att hitta en säker förvaringsplats som varken drabbas av naturkatastrofer eller den mänskliga faktorn inom sissådär 100 000 år.

Länkar till andra bloggar om: , , , ,

Vägen ur kriminalitet

image146Jag lovade i ett tidigare inlägg att jag skulle skriva nu i helgen och berätta hur vi ska lösa problemet med stenkastning på bussar och kriminalitet i allmänhet... Stora ord och nu är jag jättetrött! Därför tar jag en enkel utväg. Jag skriver bara om huvudpunkterna och skjuter fram en längre diskussion och förslag på praktiska lösningar till en annan gång. Det är egentligen inte så svårt att förstå; Det måste finnas ett alternativ.

En f d kriminell sa ungefär så här i Stinas debattprogram i torsdags: "För de här ungdomarna är det antingen kebabkök eller kriminalitet som gäller. Det är i alla fall vad de tror, vi måste ge dem ett annat alternativ." Han sa också: "Ni måste komma ihåg att alla kriminella också är brottsoffer." När det handlade om barn och ungdomar som växer upp i en familj där missbruk och misshandel härskar sa någon: "Vi måste kanske lyfta ut dem ur familjerna. De måste lyftas ut och ges kärlek." I mitt inlägg om stenkastning på bussar i Södertälje skrev jag: "Se till att ungdomarna har någonstans att ta vägen, där det finns något att göra och där engagerade vuxna kan samverka i det svåra arbetet."

Där har vi egentligen huvudpunkterna. Allting som skapar segregation, utanförskap och hopplöshet måste bekämpas. Vi vet alla att ett djur som blir inmotat i ett hörn utan någonstans att ta vägen blir farligt, och samma sak gäller människor! När en människa har hamnat i en besvärlig situation, eller utsatts för brott och övergrepp, måste de ha hjälp och stöd; det är inte en kostnad, det är en investering. Samma sak med att se till att ungdomar har någonting att göra på fritiden; att driva fritidsgårdar, skateboardparker eller musikföreningar är inte en kostnad, utan en investering.

För övrigt förstår jag fortfarande inte varför det ska vara olika regler för adoption och insemination, om det nu är det... Som jag skrev tidigare: "Om en person inte bedöms som lämplig att adoptera så borde väl samma sak gälla insemination!" Nu verkar en ny lag vara på gång, "Endast kd säger nej till insemination" (SvD)

Länkar till andra bloggar om: , , , , , , ,

Full Metal Utmaning!

Jag blev utmanad av Vera att lägga upp ett filmklipp från en favoritfilm som börjar på F. Det blev en dubbel utmaning för mig; för inte nog med att jag måste hitta ett filmklipp, jag måste lära mig att posta det i bloggen också! :-)

Jag valde Stanley Kubricks "Full Metal Jacket", som är en hemsk (men bra) film om krigets fasor och hur det kan bryta ner en människa!

                

Jag skickar utmaningen vidare till: Hanna, Melws, Janne, Viktoria (det kan bli spännande!) och alla andra som känner sig sugna! Nu är bokstaven G

Länkar till andra bloggar om: , , , ,

Bush på safari i mellanöstern

image139Som jag skrev i inlägget "Dagens underdrift" så har jag inte så stora förhoppningar på Bush som fredsmäklare. Det är bara att hoppas att folket och ledarna i mellanöstern tar honom och hans uttalanden med en nypa salt, så att han inte hinner starta ytterligare ett krig. En lite smålustig summering av hans resa finns i DN:

"Bush prisade utvecklingen i Libanon (som inte har någon president till följd av akut politiskt kaos), Irak (där en övervägande shiamuslimsk regering har starka band med Iran) samt de palestinska territorierna (där USA inte erkänner parlamentsvalets vinnare Hamas).

Detta framkallade inte så lite fniss och stön i arabhuvudstäderna. "Hur kan Bush tala om frihet när USA ockuperar två länder i regionen, Irak och Afghanistan? Hur kan han tala om rättvisa när de palestinska flyktingarna inte tillåts återvända hem? Hur kan han tala om demokrati när han inte erkänner folkvalda partier som han inte gillar?" kommenterade statsvetarprofessorn Manar Shorbagy vid American University i Kairo."
Och i Södertälje trappas kriget om uppmärksamheten upp (se gårdagens Södertäljespecial), "Polis besköts med fyrverkerier" (SvD) I helgen ska jag skriva och berätta hur vi ska lösa problemet!

Länkar till andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Södertäljespecial v3

Stenkastningen mot bussar i Södertälje drog till sig uppmärksamhet i riksmedia när det ledde till stopp av trafiken i måndags (SvD). Ungdomar har kastat sten mot bussar under hela hösten och trafiken har lagts ner på vissa sträckor i olika omgångar. "I går fick Södertäljes starke man Anders Lago, (s) nog: Attackerna mot bussarna måste stoppas. Det som händer är totalt oacceptabelt." (DN

Vad beror stenkastningen på? Och hur stoppar vi den? En ledare i LT pekar ut riktlinjerna för båda frågorna: "Att säga att ungdomarna inte förstår att man inte ska kasta sten på bussar är nonsens - snarare är stenarna någon form av självhävdelse, ett skri i den allmänna tonårstristessen." Visst är det så. Jag är också övertygad om att det handlar om uppmärksamhet. Ungdomarna i stadsdelarna tävlar om uppmärksamhet, och som vi alla vet är negativ uppmärksamhet bättre än ingen alls!

"Inga insatser fungerar om det inte ligger ett starkt engagemang bakom. Engagerade vuxna kan få ungdomarna att ändra attityd. Visa att man ärligen bryr sig och det går att bygga i stället för att förstöra" (LT). "- Alla måste säga stopp, ingen ska vika åt sidan. Visar vi att vi bryr oss får vi dubbelt igen, menar Anders Frick, fältare i såväl Ronna som Hovsjö." (DN) Kloka ord! Se till att ungdomarna har någonstans att ta vägen, där det finns något att göra och där engagerade vuxna kan samverka i det svåra arbetet.

När det gäller homoäktenskap kan man läsa i LT att Robert Halef (kristdemokraternas gruppledare i Södertälje) "har sin uppfattning klar i frågan. - Äktenskapet är mellan man och kvinna, politiker ska inte inskränka tusenåriga kyrkliga traditioner. I stället ska kyrkan lämnas ifred. Det är partilinjen och det håller vi oss till i Södertälje." Här uppfattas det uppenbarligen som en religiös fråga, men inte kan det vara så att lagändringen kommer att tvinga kyrkor att viga homosexuella? (Se tidigare inlägg)

Också i anslutning till tidigare inlägg (del 1, del 2) kan jag meddela att det inte verkar bli några bara bröst i Sydpoolen: "Efter den senaste tidens aktioner på badhus runt om i landet från nätverket Bara bröst, har Sydpoolens ledning diskuterat hur de ska agera mot barbröstade kvinnor. - Vi har sagt att policyn är att man ska ha klassisk badklädsel. Damerna har topp och botten, eller baddräkt, säger Jan Bergendahl, platschef på Sydpoolen." (LT) Trots att jag personligen är lite besviken så tror jag att det är ett klokt beslut.

Slutligen kan jag meddela att  vi kanske har en varg i Södertälje! Eller en ponny...eller get... Kanske en igelkott?! (LT) Jag hoppas på varg! Coolt!

Länkar till andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Björklund - skolans fiende nr 1 (?)

image145Jag blir så trött, och stött, av Björklunds ångvältspolitik!

Är det inte konstigt att utbildningsminstern struntar i vad lärarfacken och de flesta lärare tycker och totalvägrar att ta in argument och information?

"Från och med höstterminen ska skriftliga omdömen om elever bli obligatoriska från årskurs ett. Det meddelade utbildningsminister Jan Björklund vid en pressträff i dag." (SvD, Expressen, AB)

"Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund ger utbildningsminister Björklunds beslut att införa betygsliknande omdömen från årskurs ett underkänt. - Det är beklagligt att regeringen fattar beslut i frågan trots att lärarorganisationerna krävt en uppgörelse över blockgränserna, säger Eva-Lis Preisz ordförande i Lärarförbundet. (AB)

"- Sverige måste lämna flumskolan bakom sig genom ökat fokus på kunskapsresultat där man mäter vad eleverna lär sig," (DN) säger Björklund. Smidigt, ministern, smidigt! Kör över facken som organiserar nästan samtliga lärare och passa på att förolämpa hela lärarkåren samtidigt!

Vad jag anser i betygsfrågan har jag skrivit utförligt om i flera inlägg tidigare, främst i inläggen: "Skoldebatt del 1 - betyg och prov" och "Hård strid om skolbetygen". Sammanfattningsvis kan man säga att jag tycker att det är en nonsensfråga när det gäller vinsten. Det som beskrivs som anledning till det nya förslaget gör vi redan; de individuella utvecklingsplanerna som alla elever får och åtgärdsplanerna som skrivs om en elev inte når målen räcker. Problemet med förslaget är att det finns en risk att föräldrar och elever får sämre information än tidigare, eftersom det är bra mycket lättare att skriva ett "betygsliknande omdöme".

Några andra problem är risken att förslaget rivs upp vid ett maktskifte, med stor förvirring som följd, kostnaderna att utbilda all personal i de nya rutinerna och att det inte finns några färdiga kriterier att grunda betygen på. Som det är nu så anger vi om eleven når målen eller inte, men graderar inte hur väl de når målen.

Det finns också några viktiga frågor kvar att reda ut:

Ska man verkligen ha betyg i skolans alla 16 ämnen redan i år 1, och hur ska man i så fall hinna lära sig läsa, skriva och räkna?

Ska dokumenten vara en offentlig handling, och vad kan vi i så fall skriva i dem?

Är ens alla allianspartier med på det här? I huvudledaren i DN kunde man 3/1 läsa:
"De borgerliga partierna är överens om betyg från årskurs 6. Betyg i årskurs 1 har inte ens diskuterats."

Länkar till andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Alliansens sammanbrott?

image144Klarar de av att hålla ihop det här? Förtroendet att bilda regering fick de till stor del genom att måla upp en bild av en enig allians. Att de inte haft en bra start är helt klart och de sista dagarna har ytterligare två ganska klara sprickor uppdagats.

Dels det här med homoäktenskap som jag skrev om häromdagen. Frågan är tydligen svår att lösa för regeringen. "Kristdemokraternas huvudlinje är att alliansen inte ska fatta något beslut före nästa val, eftersom frågan inte finns med i det borgerliga valmanifestet." KD begär en folkomröstning, vilket de andra partierna inte tycker är en bra lösning. "Men hur regeringen ska lösa tvisten kan Björklund inte svara på idag. - Det är för tidigt att i dag bedöma hur det här slutar. Jag varken vill eller kan spekulera i hur förhandlingarna kommer att avlöpa." (SvD) I Aftonbladet finns nu ytterligare två artiklar som förklarar läget, "Alliansen måste enas om homoäktenskap" (AB) och "Homosexuella ska få visa sin kärlek" (AB).

Sedan har vi det här kärnkraftsuttalandet från den 11 jan, "Sverige måste bygga fyra nya kärnkraftverk". "Beslut om att häva nybyggnadsförbudet för kärnreaktorer bör fattas av riksdagen direkt efter valet 2010."I ett första skede måste vi satsa på fyra nya kärnkraftsreaktorer. Därtill bör de tio nu existerande reaktorerna successivt ersättas med nya reaktorer." (DN) Det uttalandet gjorde att vi i dag kan läsa kommentaren "Jan Björklund drabbad av intellektuellt sammanbrott" i DN, där centerpolitiker "anklagar folkpartiet för att skada klimatarbetet".

Utan att gå in ytterligare på sakfrågorna så undrar jag alltså; vad tror ni? Klarar de av att hålla ihop alliansen? Och vad händer annars?

Länkar till andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Soundtrack of your life?

image143Sitter här och tittar på Svenska idrottsgalan, trots att jag inte är direkt intresserad. Typiskt nog så lyssnar jag i stället på musiken. De nominerade har fått olika låtar tillägnade sig när de presenteras.

Det var någon hockeyspelare som fick "Detroit Rock City" av Kiss och när de visade ett inslag med Carolina Klüft spelade de av någon anledning "Touch" med ZZ top.

Jag började fundera på vilken låt jag skulle vilja att de spelade om jag någon gång blev aktuell i en prisutdelning och eftersom jag skulle kunna snöa in på det här hur länge som helst så tar jag den första låten jag tänkte på; "Lust For Life", Iggy Pop.

Vilken låt skulle du välja?

Länkar till andra bloggar om:
, , , , , ,

Homoäktenskap

image142Den här debatten förbryllar mig... Vad gäller det egentligen?

Om jag förstått rätt så handlar det om "äktenskapslagstiftning", med betoning på lagstiftning. Alltså om vilka rättigheter och skyldigheter två personer som lever tillsammans och älskar varandra har emot varandra. På vilket sätt skulle vilkoren förändras av en könsneutral lagstiftning, jämfört med registrerat partnerskap och sambolagen?

"Två ledamöter i kristdemokraternas partistyrelse går emot partilinjen och kräver att homosexuella ska få ingå äktenskap." "- Vi har olika uppfattningar i partiledningen men den jag företräder är i minoritet, det är jag på det klara med. Men jag tycker att man bör få välja själv vem man vill gifta sig med, att kön inte ska komma i vägen, säger Nina Ekelund till SvD.se."

"Vi kristdemokrater står fast vid att bevara äktenskapet, eftersom familjen - byggd på äktenskapet mellan en man och en kvinna - utgör samhällets grund enligt såväl FN-deklarationen som Europakonventionen. Framför allt ser vi på frågan ur ett barnperspektiv, sade exempelvis riksdagsledamoten Mikael Oscarsson." (DN)

Ska vilkoren för barnen förändras på något sätt alltså?

Eller handlar det bara om själva ordet "äktenskap"? Charlie Weimers som jag skev om tidigare säger ju bl a "Problemet med "könsneutrala äktenskap" framkommer redan i begreppet, eftersom det är en självmotsägelse. Ordet äktenskap betyder nämligen just en relation mellan en man och en kvinna. Att tala om könsneutrala äktenskap är således lika absurt som att tala om runda fyrkanter."

Eller är det religion det handlar om? Handlar det om att viga folk i kyrkan? I så fall är min åsikt klar; våra lagar ska inte ta någon hänsyn till religion. Vi ska stifta lagar efter andra kriterier. Jag tycker inte heller att vi ska tvinga någon kyrka att viga homosexuella. Det är upp till dem, och om kyrkans åsikter inte överenstämmer med medlemmarnas så är det ju bara att gå ur!

Uppdatering 15/1: "Kd tar strid mot homoäktenskap" (SvD) "- Alliansen har inte gått till val på att ändra detta, säger kristdemokraternas gruppledare i riksdagen Stefan Attefall. Vår hållning är att det inte finns någon anledning att ändra på nuvarande ordning. För oss är det oerhört väsentligt att äktenskapsbegreppet är en förening mellan man och kvinna."

Det verkar ju bara vara en strid om ordet "äktenskap". Ingen nämner något om de faktiska ändringarna som lagen skulle medföra, t ex adoption av partnerns barn som Vaileth skriver om i en kommentar (tack för det). Men min känsla är ju att det ligger mer än så bakom, det måste vara religion som spökar i bakgrunden. Annars skulle det väl inte vara en fråga att engagera sig i... Någon som vet om den här lagändringen även skulle "tvinga" kyrkor att viga homosexuella?

För övrigt har Lisa Magnusson rätt när hon säger att barn ofta är "korkade", "Själviska och oartiga, ja elaka rentav." Hon jämför dem också med psykopater eftersom de bl a är: "Manipulerande" och "Vill vara i centrum". Japp, så kan en period i livet som vi kallar barndom vara, och syftet är att lära sig de sociala koderna och att på så sätt växa ifrån de negativa egenskaperna. Men vad kallar vi en person som har kvar dessa egenskaper i vuxen ålder? ;-)

Länkar till andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Skolavgift

image127Som sagt; friskolor skapar segregation och utarmar de kommunala skolorna genom sned konkurrens! Dessutom medför vinstintresset fusk och falsk marknadsföring och resulterar i att ledningen pressar lärare att sätta högre betyg än eleverna förtjänar. (AB)

Det här var faktiskt värre än jag trodde! "I början av varje termin skickar styrelsen för Carlssons skola på Östermalm i Stockholm ut ett brev till de drygt 600 elevernas föräldrar. I det senaste brevet uppmanas föräldrarna att "frivilligt bidra med 3500 kronor per elev och termin". Det står också att "högre belopp mottages med tacksamhet"." (SvD)

Uppdatering 12/1: Ny artikel i SvD och D: "S vill förbjuda friskolor be om frivilliga bidrag". När SvD redan är igång med att granska friskolornas dolda avgifter så borde de även kontrollera antagningsförfarandet. Jag vet att friskolor inom en stor koncern i alla fall har tagit avgift för att ställa sig i kö! Inga större summor visserligen (240Kr), men ett urval av elever sker redan där. I den kommunala skolan får vi inte ens be föräldrarna om entréavgiften till ett museum.

Om ni är intresserade av friskoleproblematiken så läs dagens artikel i SvD och mina tidigare inlägg:
Skoldebatt del 2 - Friskolor   Skoldebatt - Friskolor (forts)   Friskolor och segregation

Angränsande inlägg om skolan finns här:
Skoldebatt del 1 - betyg och prov  Skoldebatt - Betyg del 2  Hård strid om skolbetygen  Betyg på skolorna  Tjejerna tar över?

Länkar till andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

London Calling

image141

Hanna och jag ska tillbringa fyra dagar i London i slutet av februari. Jag har inte varit där sedan jag var liten och skulle därför uppskatta några tips!

Någon som har lust att berätta vad som är sevärt, och vad man kan strunta i?


Några personliga tips? Favoritrestauranger, pubar, områden...


Tips på personliga skivaffärer där man kan gå och rota bland gamla godingar, något ställe som kryllar av rock t-shirts och sunkiga hak med liveband uppskattas extra mycket!

Här har vi förklaringen till frågan jag ställde i mitt förra inlägg, "Hängivna fans ger Kent grammisar". (DN) Ja, ja, de får väl hoppas att regeringen fortsätter montera ner psykvården och att skolorna drar ner ännu mer på kuratorer så att de har en stadig tillgång av deprimerade fans...
Jag avslutar med en egen liten gala:                                      image97"Golden Penguin"

Dagens modigaste:
Fredrik Strage, för "Kritiker gör en pudel". (DN)
Dagens roligaste:
Magdalena Ribbing, för "Kolla urringningen okej?" (DN) (OBS! "Läsarkommentarer")
Dagens djuping:
Charlotte, för "Var rädd om dina livslögner". (Kamferdroppar)
Dagens överskattning: Delad plats mellan:
Sahara Hotnights, för sig själva (Exp) och Carl Bildt, för "Den är elegant". (AB)

Länkar till andra bloggar om: , , , , , , , ,

Grammisgrattis!

image140Grattis Salem Al Fakir!

"Årets nykomling", "Årets manliga artist", "Årets kompositör" och "Årets producent", inte dåligt! Jag såg Salem Al Fakir live på Debaser på juldagen och tyckte att han var så bra att jag delade ut 5 pingviner i en recension, men jag såg även The Hives i december och de är faktiskt flera strån vassare. Även de fick 5 pingviner i min recension och är överlägsna som "Årets liveakt"! Grattis till Er också!

Mustasch är värdiga vinnare av titeln "Årets hårdrock", men hur man kan utnämna Kent till "Årets grupp" och att dessutom ge dem pris för "Årets album" övergår mitt förstånd! Samtliga nominerade i dessa grupper är överlägsna Kent! (Läs mitt tidigare inlägg om Kent innan ni halshugger mig!)


Läs mer och tyck till här: AB, DN, SvD, Expressen

För övrigt måste det ju vara någon kompis som gjort anmälan! "Rappare anmäls för "våldtäktslåt" Inte kan någon vara så fånig annars, och bättre reklam är ju både svår och dyr att köpa...

Länkar till andra bloggar om:
, , , , , , , ,

Dagens underdrift

image139"Små förhoppningar på Bush". (SvD) Att skapa fred har ju inte varit hans starka sida direkt... "Misslyckas hans satsning på att skapa fred mellan Israel och palestinierna under 2008 kan det leda till en politisk jordbävning i hela regionen vars skalv kan kännas i USA och Europa." Dags att spänna fast säkerhetsbältet alltså!

"Ska utvecklingen vändas krävs en fast amerikansk hand. Dessutom kan man, som utrikesminister Carl Bildt, konstatera att det krävs att Bushadministration uppträder som "genuint opartisk aktör". " Javisst Carl, det är ju troligt! "Före avfärden sade Bush till journalister att han hoppas få till stånd en skiss till en palestinsk stat. - Det de behöver är en klart definierad vision som kan konkurrera med terrorister som mördar oskyldiga människor i syfte att hejda demokratins framryckning." (SvD) "Bush är betydligt populärare hos israelerna än hemma i USA och kallas Israels bäste vän någonsin. " (AB) (DN)

Länkar till andra bloggar om: , , , , , ,

Ännu mera bröst

Det är utmattande att börja jobba efter ett långt jullov så jag slocknade tidigt i går! Fortsätter därför på gårdagens bröstinlägg nu när jag funderat lite till och läst kommentarer och andra inlägg.

I går skrev jag att jag plötsligt förstod vad feministerna menade i frågan. Det betyder inte att jag håller med dem, bara att jag förstår vad de menar. Då är allt som vanligt! Jag brukar förstå vad de menar, men tycka att de valt fel väg att gå. (Se tidigare inlägg "Feminism vs Jämställdhet") Jag har däremot aldrig förstått viljan att bli avsexualiserad. Som jag skrev i går: "om jag hade möjligheten att uppfattas som attraktiv med hjälp av någon av mina kroppsdelar så skulle jag vara försiktig med att "avmystifiera" den genom att visa upp den för ofta...". Jag skrev också senare att vi män "är nog helt enkelt bra avundsjuka på den sexuella uppmärksamheten som kvinnor får och har svårt att se det som ett problem...". På bara brösts hemsida läste jag "Vi är inte ute efter att avsexualisera kvinnan eller mannens kropp i sexuella situationer, men däremot i osexuella sådana." Det är det jag nu förstår (trots att det är svårt); de menar att det är obehagligt att alltid ses som ett sexobjekt och att de behöver en fristad...

Om en badhusrevolution är rätt sätt att gå tillväga är en annan sak... Det finns många faktorer och åsikter att ta med i beräkningarna och jag tar hjälp av andra bloggare för att illustrera:

I bloggen The Bejconpire läser jag: "Brösten skiljer män och kvinnor åt, vare sig vi vill det eller inte. Kvinnor har, män har inte. Och brösten är, har alltid varit och kommer alltid att vara, en kroppsdel som skickar sexuella signaler till mannens reptilhjärna" och Sofia Norén skriver: "Jag är för jämlikhet, lovar, men vill fasiken inte hoppa ner i en bubbelbassäg fullt av flytande bröst?!?"

Det är ju skillnad på att motionssimma ett par längder och att sitta och mysa i en bubbelpool. Hur ska någon, man eller kvinna, lyckas avstå från att se det som en sexuell situation?

Hosanna skriver i en kommentar till mig: "Jag vill då inte se andras gamla sladdriga bröst eller se unga yppiga damer omkringflytandes på sina silikoninlägg" och i sin blogg: Sundsvalls badhus har valt att låta kvinnorna bada utan överdel så länge ingen annan tar anstöt (...) väldigt lätt att vara den som pekar finger och säger att hennes bröst stör min koncentration - för vem har då begått felet och fokuserat på någon annans ojämna sladdriga kroppsdel?"

Helena skriver i sin blogg Under ytan: "Ska det avdelas en personal på badhuset för att kolla av med varje ny badande om de tar anstöt när det finns nån kvinna i badhuset som inte har överdel? Dessutom skall det då också kollas att nu är det topplös kvinna på ingång. Jag ser framför mig en blinkande saftblandare som larmar. "Varning ny topplös kvinna". Larmet går och stämningskännaren inträder. Hur är det, är det någon som tar anstöt?"

Det här med att "väcka anstöt" är en svår fråga. Jag skrev i går i en egen kommentar att jag inte tog upp frågan "för att jag tycker att det är fånigt", men jag får nog omvärdera det lite... Det är ju ändå en offentlig lokal. Personligen tycker jag fortfarande att det är "värre med alla idioter som envisas med att åka tunnelbana i bar överkropp, eller med "muskellinnen", en varm dag i juli! Det är f*n inte trevligt att få ofrivillig närkontakt en sådan persons svettiga kropp, oavsett kön!", men som sagt; i en offentlig lokal ska man ta hänsyn till rådande normer...

Per Ström påpekar i sin blogg: "Normalt är det annars tvärtom. När kvinnliga kroppsdelar visas upp brukar det från feministiskt håll kallas för sexualisering av kvinnokroppen, eller "objektifiering av kvinnan" och Cob skriver i en kommentar: "Själv växte jag upp under topplessbadandets stora era och vad jag minns av det hela så diskuterades bröst mest hela tiden under sommaren. När dom finns där framför en var det svårt att inte ha en åsikt om form och storlek."

Är det inte risk att de nakna brösten snarare ökar kroppsfixeringen och sexualiseringen? Drar man det lite längre så ser jag t o m risken att tjejer känner sig tvingade att ta av sig överdelen. Funderingen "vad är det för fel på hennes bröst eftersom hon döljer dem?", med medföljande ångest, ligger inte långt borta.

Jag tycker nog fortfarande att det ska vara tillåtet att bada barbröstat, men jag tror att kvinnor ändå gör bäst i att låta bli; det är inget jag vill uppmuntra. Öhhh, "vad skriver jag egentligen nu!?", frågar min reptilhjärna! Den vill gärna instämma i alla "visa pattarna!"-blogginlägg (soundeffect "fotbollsklack") som dykt upp, men jag är mer mogen än så...ibland... ;-)                                                                                                    (Artikeln i DN, AB)
För övrigt tycker jag att ni ska kolla in ett gäng härliga dansbandsbilder i Sydsvenskan! :-)

Jag vill också anknyta till ett tidigare inlägg, "Bebisfabriken!", med en länk till ytterligare en artikel. Läs, fundera och rösta: skulle ni bära någon annans barn för 15 årslöner? Kolla gärna in mitt tidigare inlägg och kommentera min fråga "Men vad är det här?! Bebisfabriker i Indien! Befolkningen ökar mer än på länge, men behovet av att skaffa barn på annat sätt verkar explodera! Vad beror det på?"

Länkar till andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Bara bröst, bara bröst, bara massor utav bröst!

Jag tycker inte om att titta på sport i allmänhet, och i synnerhet inte vintersport, så den där Kalla vill jag inte skriva om. Köttfärsdebatten är jag trött på för länge sedan, fildelning är inget som direkt engagerar mig och hur än valet i USA slutar så är jag säker på att det blir bättre än i dagens läge. Så vad återstår för mig? Jo, jag sätter på mig hjälmen och kommenterar barbröstade badare i stället! Det jag har att säga, eller snarare fråga, borde inte vara så kontroversiellt, men att döma av Viktorias tidigare reaktion är det tydligen det...

Först en snabb summering av frågan med hjälp av dagens Expressen.se:
5 september 2007: Två kvinnor badar med bar överkropp på Fyrishov i Uppsala - inte tillåtet enligt ordningsreglerna. Duon avvisas.
18 september 2007: Insändare från de kvinnorna publiceras i Dagens Nyheter, Sveriges radio, SVT och lokalpress. Flera intervjuer följer.
20 september 2007: Fyrishovsbadet JämO-anmäls.
13 oktober 2007: Sju aktivister ur nätverket Bara bröst badar på Kockums Fritid i Malmö. Även dessa avvisas.
25 oktober 2007: Bara bröst intar Högevallsbadet i Lund - och avvisas.
31 oktober 2007: SR Malmö sänder Din Gata med två timmars "Bröstradio" med aktivister från nätverket.
30 november 2007: Jämo beslutar sig för att inte stämma Fyrishovsbadet. "Inte könsdiskriminerande enligt lagens mening", enligt chefsjuristen Lusa Nesi.
(Källa: RFSU)

Häromdagen skrev Mian Lodalen en ganska roande debattartkel i Aftonbladet där hon
bl a säger: "Att indignerat höja moralfingrar i luften och ropa på förbud är inte bara hycklande och dubbelmoraliskt utan också otidsenligt." "Jag hoppas att badhusen och deras policy, som de toplessbadande feministerna nu förmodligen tvingar fram, kommer att dra slutsatsen att energi snarare bör användas till att avlägsna badgäster som framkallar riktiga problem i hallarna."  I dag kan vi läsa att "Nätverket Bara bröst har vunnit en liten delseger - nu tillåter Sporthallsbadet i Sundsvall att kvinnor badar topless." (Expressen.se, DN, SvD)

Jag tycker också att det ska vara tillåtet för alla att bada barbröstat, men min enkla fråga är fortfarande densamma; varför vill ni det?

Jag kan köpa argumentet om bekvämlighet, det finns inget skönare än att ta ett nakenbad på sommaren! Men det här med objektivisering och en vilja att bli avsexualiserad... Som jag skrev till Viktoria tidigare kan jag kanske inte sätta mig in i det synsättet för att jag är man, "om jag hade möjligheten att uppfattas som attraktiv med hjälp av någon av mina kroppsdelar så skulle jag vara försiktig med att "avmystifiera" den genom att visa upp den för ofta..." Det är därför jag är ärligt intresserad av att höra hur ni resonerar!

Viktoria skriver i sin blogg: "Och just det, glöm inte; visa inte brösten det tar bort till sexuella värde, kvinna! Ingen man kommer vilja stoppa snoppen i dig om du är stolt över din kropp! Bara så ni vet!" Visst kommer vi det! Anklar och vader ansågs extremt upphetsande under en tid i vår historia eftersom de inte syntes så ofta, och trots att det numera är vardagsmat så är vi väl inte direkt omöjliga att övertala till sexuella aktiviteter? :-)

Oj vad irriterande! Precis när jag tycker att jag är klar med inlägget och ser fram emot en massa kommentarer om hur lite jag förstår, så förstår jag plötsligt! (Den enda glädjen är att det säkert är lika irriterande för dig som har läst ända hit och precis sitter och laddar för dina saftiga kommentarer!) Jag läste igenom texten "Vanliga frågor och svar på tal" på sidan Bara Bröst igen och slås av den här meningen: "Vi är inte ute efter att avsexualisera kvinnan eller mannens kropp i sexuella situationer, men däremot i osexuella sådana. Till exempel på ett badhus." Är det så enkelt? Är det så ni menar?

Då förstår jag vad Viktoria menade med att jag inte kunde läsa ordentligt! Ska det vara så svårt att förstå? Jag tror att många män blir så distraherade av ilskan och frustrationen i inläggen från feministiskt håll att våran logik totalt slås ut! Dessutom är det som jag precis skrev nästan omöjligt att tänka sig in i en kvinnas situation! Vi är nog helt enkelt bra avundsjuka på den sexuella uppmärksamheten som kvinnor får och har svårt att se det som ett problem...
För övrigt var det här riktigt dåliga nyheter: "Nu blir det dyrare att ta sig en öl" (DN)

Länkar till andra bloggar om: , , , , ,

Helgen som gick

Jag föjde mitt eget helgtips och hade två trevliga, men utmattande, kvällar. I fredags var jag och Hanna på krogrunda med fyra kompisar och hamnade t o m på efterfest! Det var länge sedan, och nu kommer jag ihåg varför! Den där sista fulgroggen (vodka, glögg och citronjuice i det här fallet) klockan tre är inte direkt nödvändig...
                    image137
I går var Hanna och jag på Debaser och såg "Ho Chi Minh Howlers" och "Randy". Spelningarna var väl inget speciellt direkt (recension i SvD), men jag älskar livemusik, så det var en toppenkväll i alla fall! Att sedan kunna stå i baren och se på när folk dansar till Black Flag och Misfits är underbart! Debaser är helt enkelt The Place för mig! Mötte upp några av Hannas kompisar runt två och tog nattbussen hem halv fyra...alltid lika skoj...men vad ska man göra!     
Länkar till andra bloggar om:
, , , , , , ,

Helgens tips

Köp The Solutions nya album "Will not be televised" och värm upp med svängig soulrock för att sedan övergå till The Donnas nya "Bitching". Om du inte är på väg till puben för en kall öl i glada vänners sällskap efter det (vilket visserligen verkar otroligt!) så kan du ju alltid läsa blogginlägget "Kungafamiljen som ett sönderavlat Simpsons"; annars får du spara det till dagen efter, för det bör inte missas.

              image135 image136

Ha en trevlig helg! image98

Länkar till andra bloggar om:
, , , , , ,

Jämställdhetens baksida

"Vi kan inte bortse från jämställdhetens baksida" skriver en grupp forskare vid Mittuniversitetet och Umeå universitet på DN debatt i dag. Nej, det kan vi absolut inte. Som jag skrev bl a i går så tror jag att det största problemet är att många feminister som kommer till tals i media är så...drastiska...och skapar fiender och "könskrig" i stället för jämställdhet.

Dagens artikel visar också på ett annat problem. De flesta (96% enligt artikeln) är för jämlikhet och jämställdhetsarbete, men när det gäller det egna hemmet och privatlivet vill vi bestämma själva. För inte känns det bra när någon annan försöker bestämma hur mycket vi ska vara hemma med barnen, eller diska och städa?

Kanske ska man koncentrera sig på makten i samhället och arbetslivet, hur man nu ska kunna separera det...

Länkar till andra bloggar om: , , , , ,

Feminism och mer betyg

image132Pär Ström skrev i går att "Män kuvas av statlig feminism" SvD Brännpunkt; en artikel som sedan har diskuterats flitigt här på nätet! Han skriver: "Det finns ett utbrett men nedtystat mansförtryck i Sverige. Män befinner sig i underläge gentemot kvinnor på många områden. Den statligt finansierade feminismen ­låtsas kämpa för jämställdhet men vill bara skaffa förmåner för den egna gruppen."

Utan att gå in i detaljanalys av artikeln så vill jag nog ändå säga att feminismen själv har "skapat" Pär Ström. Som jag skrev  mitt inlägg "Feminism vs Jämställdhet": "Feminismen blir därmed kontraproduktiv genom att utmåla mannen, alla män, som fiender och skapar på så sätt större klyftor och problem i stället för att minska dem." Ström pratar om ett "könskrig som feministerna har startat", och visst är det olyckligt att det ska behöva bli så här?!

Jag tycker ändå att Pär Ström har rätt när han säger att: "Vi är alla människor, och det är mycket mer som förenar oss över könsgränsen än som skiljer oss åt. Ersätt feminism med humanism!" Som jag skrev i mitt förra inlägg: "Feministerna har rätt i sak, men har valt fel väg att gå. De ser fel orättvisor och identifierar fel problem. Om all den feministiska energin och kampviljan ägnades åt att bekämpa förtryck och orättvisor oavsett vem som drabbades så är jag övertygad om att vi skulle nå ett bättre resultat. Vi skulle kunna närma oss ett mer jämställt samhälle och minska orättvisorna för alla; oavsett om man är kvinna eller man, invandrad- eller infödd svensk, ung eller gammal och oavsett vilken sexuell läggning man har."

I en annan artikel i SvD säger Leif Levin, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet, om Ström:

"- Det finns vissa belägg för hans påståenden även om jag tycker mig se flera överdrifter. På svenska universitet och högskolor har vi till exempel problem med att rekrytera unga män medan allt fler kvinnor väljer att studera vidare." Mer om det i mitt inlägg "Tjejerna tar över?" Jag har inte fått tummen ur och skrivit mer om det ännu, men det kommer!


Som fortsättning på bl a inlägget "Hård strid om skolbetygen" så är man på dagens huvudledare i DN också av åsikten att hela soppan bara handlar om politisk pajkastning; "De borgerliga partierna är överens om betyg från årskurs 6. Betyg i årskurs 1 har inte ens diskuterats. Däremot är betyg på sjuåringar ett spöke av det slag som passar för internt bruk. Sahlin kan peka på denna hotbild och till partikamrater som helst inte vill ändra något säga: Här står vi enade! Jag kan lika lite som ni acceptera betyg på sjuåringar." Men då förstår jag inte varför de tycker att "Det är synd. För det finns en hel del på skolområdet som det borde vara ganska lätt att nå blocköverskridande enighet om." Då är det ju klart, bara att köra på med överenskommelsen! Eller?

Jag förstår inte heller vad de menar med sin slutsats: "Det finns ingen pedagogisk poäng med att ge sjuåringar så abstrakt information som betyg innebär. Men att befria skolorna från förbudet mot betygsliknande skriftliga omdömen vore en välgärning." Vi ger redan skriftliga omdömen och information om en elev inte når målen; tycker de verkligen att det är så viktigt att gradera de eleverna som når målen? Alla får dessutom veta vad de lyckas med och vad de behöver jobba vidare med, är en siffra så viktig?

Se även inläggen "Skoldebatt del 1 - betyg och prov" och "Skoldebatt - Betyg del 2" om detta.

Länkar till andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , ,

Kamelkunskap i skolan?

image131Per Gudmundson skriver på ledarsidan i SvD att det är "Dags att vädra ut flummet i skolan". Han citerar Margareta Winberg där hon som exempel på att kunskap är svårt att värdera enbart med internationella undersökningar som PISA berättar om att i Somalia är det en viktig kunskap att kunna vakta kameler. Per Gudmundsons kommentar är; "Jo, det är verkligen ett direkt citat. Inte ett kommatecken är ändrat. Det är socialdemokratins ledarskikt som talar: kunskap är ett relativt begrepp och att kunna läsa, skriva och räkna ska inte ha någon särställning jämfört med urgammal herdekunskap."

Jag säger att herr Gudmundson är den som är flummig! Det är väl ändå rätt uppenbart, även i hans egen text, att Winberg talar om att kunskap ser olika ut i olika delar av världen och att internationella jämförelser därför är till viss del missvisande! I Sverige kanske den motsvarande kunskapen består av att vara duktig på att hitta olika synpunkter på en fråga genom att använda olika källor eller att kunna isolera ett hus så att det motstår vinterkylan. Visst måste man kunna mäta grundläggande färdigheter internationellt, men de kan inte vara helt avgörande för skolpolitiken; precis som Winberg säger.

Gudmundson skriver också: "En blocköverskridande uppgörelse om skolpolitiken är möjlig, lockade Mona Sahlin i mellan- dagarna på DN Debatt (29/12). Om bara Alliansen överger sin politik. Det är inte så lite fräckt. Sahlin försöker göra gällande att det är de borgerliga politikerna som representerar något slags extremhållning i skolfrågor, och att en överenskommelse som utesluter de borgerligas mål om mätbara kunskaper vore i allmänhetens intresse."

Det är ju löjligt! Han påstår att Sahlin m fl kräver att "Alliansen överger sin politik" i debattartikeln när det bara gäller betyg för sjuåringar! Snacka om "inte så lite fräckt"! Är det en så viktig fråga? Och vad gäller det egentligen? Som jag skrev i inlägget "Hård strid om skolbetygen": om det bara gäller skriftliga omdömen "så är det ju redan klart! Vi har redan skriftliga omdömen med "information om hur barnen klarar sig i skolan"! Då handlar hela soppan bara om billiga politiska poäng, "det här har jag infört!", och tjaffset är bara politisk pajkastning.

Om det verkligen gäller betyg för sjuåringar så gör man rätt i att hävda att alliansen representerar ett "slags extremhållning i skolfrågor"!

Läs mer i mitt inlägg "Skoldebatt - Betyg del 2" där det finns länkar till andra relevanta artiklar och tidigare inlägg.

För er som intresserat er för mina inlägg "Regeringskris",  "Regeringskris - del 2" och "Politisk pajkastning" kommer ytterligare länkar till aktuella artiklar här: AB, "Reinfeldt: årets stora förlorare", AB, "Regeringens svarta år" och DN, "Socialminister Göran Hägglund KU-anmäls". Som sagt, de har det inte lätt! Men hur kommer taktiken att se ut framöver? Ska de fortsätta att försöka med billiga nonsenspoäng liknande betygsfrågan? Eller ge sig ännu djupare in i pajkastningen? (AB) Kommer de att försöka förklara sin politik klart och tydligt, eller helt enkelt rulla över på rygg och ge upp?

Länkar till andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

RSS 2.0